Okara to nazwa pozostających po przyrządzeniu domowego mleka sojowego sojowych wytłoczyn, czyli rodzaj produktu ubocznego. Okara ze względu na bardzo neutralny smak i ciekawą teksturę jest doskonałym surowcem do przygotowania mielonych kotletów sojowych, smarowideł do pieczywa, pasztetów, farszów oraz wielu innych wegańskich i wegetariańskich specjałów.

Reklama

Okara jest bardzo wartościowym, bezglutenowym i niskokalorycznym składnikiem do potraw. Zawiera dużo białka, błonnika i niewielkie ilości tłuszczu. Można ją mrozić, co jest szczególnie ważne w przypadku, gdy często produkuje się domowe mleko sojowe.

Przepis na wegańskie kotlety sojowe z okary

Zobacz także

Składniki:

  • 2 szklanki lekko wilgotnej okary,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego rozmoczonego w 2 łyżkach wody,
  • garść uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 6 łyżek zblendowanych na mąkę płatków owsianych,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • mała szalotka,
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry utartych w moździerzu,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zetrzyj czosnek na tarce lub przeciśnij przez praskę dodaj do okary, wsyp około pół łyżeczki soli i wstaw do lodówki na około 10 minut.
  • Pokrój szalotkę w bardzo drobną kostkę i zeszklij na oleju.
  • Wyjmij okarę z lodówki, połącz z cebulą i pozostałymi składnikami (2 łyżki mąki owsianej pozostaw do panierowania kotletów), dobrze wymieszaj.
  • Zwilż dłonie olejem lub wodą i formuj małe kulki, np. wielkości piłeczki ping-pongowej, rozpłaszczaj, panierując w owsianej mące.
  • Smaż kotlety z obu stron na złoto.

Przygotowane w ten sposób „wegańskie mielone” są doskonałym dopełnieniem drugiego dania, ale równie świetnie sprawdzają się w roli burgerów.

Przepis na wegański pasztet z okary

Składniki:

  • 3-4 szklanki okary,
  • 2 marchewki,’
  • 1 duża pietruszka,
  • pół selera,
  • 2 duże cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • pół szklanki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • garść pokruszonych pestek dyni,
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej,
  • olej do smażenia,
  • 2-3 łyżki otrębów np. żytnich,
  • szczypta pieprzu ziołowego.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz warzywa i zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach.
  • Obierz i pokrój drobno cebulę, zeszklij ją na oleju (najlepiej w dużym garnku), dodaj starte warzywa i sos sojowy i duś przez około 5-10 minut. Zdejmij garnek z ognia.
  • Wsyp okarę (na początek najlepiej 3 szklanki) do warzyw, dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę. Jeżeli masa jest zbyt sypka wlej 2 łyżki oleju, jeżeli za gęsta dosyp więcej okary. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.
  • Przełóż masę do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami keksówki.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około godzinę.

Przygotowany z okary pasztet jest bardzo smaczny i doskonale rozsmarowuje się na pieczywie. Najlepszą kompozycję smakową tworzy z ogórkiem kiszonym.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama