Blender kielichowy oraz waga kuchenna - sprzęt kuchenny przydatny podczas odchudzania

Kobieta waży warzywa na kuchennej wadze.
Fot. ©Anatoly Tiplyashin/Fotolia.com

Blender kielichowy doskonale sprawdzi się do przyrządzania dietetycznych koktajli, past i zup. Urządzenie rozdrabnia produkty spożywcze za pomocą ostrzy. Waga kuchenna umożliwi określenie ciężaru żywności. Dzięki temu będzie można kontrolować ilość zjedzonego pokarmu. Do domu warto wybrać wagę elektroniczną.

 

Zdrowe i niskokaloryczne posiłki można przygotować dzięki niektórym sprzętom kuchennym. Świetnie sprawdzą się: parowar do gotowania na parze, grill elektryczny, patelnia beztłuszczowa, kiełkownica oraz wyciskarka do soku.

Blender kielichowy idealny do robienia koktajli, past, zup i innych dań

Blender kielichowy to wielofunkcyjny sprzęt kuchenny zbudowany z plastiku lub stali nierdzewnej. Zastępuje mikser, tarkę oraz tłuczek do ubijania ziemniaków. Urządzenie składa się z blendera, nasady z ostrzami oraz zdejmowanych pojemników na produkty spożywcze (kielichów wyposażonych w pokrywki). Te ostatnie naczynia zazwyczaj mają kształt dzbanków o różnej pojemności (na przykład 250 lub 500 mililitrów). Moc silnika blendera może mieć od 100 do ponad 1000 watów. Im wyższa, tym szybciej pracują ostrza. Cena sprzętu waha się od kilkuset do ponad tysiąca złotych.

 

Do kielicha blendera wkłada się owoce, warzywa, kasze, rośliny strączkowe, jajka, mięso, sery, nasiona, mąkę oraz inne produkty. Urządzenie jest w stanie rozdrobnić żywność już w kilka sekund. Blender sprawdzi się podczas odchudzania, gdyż dzięki niemu można przygotować dietetyczne dania, na przykład:

Waga kuchenna pozwoli określić ciężar produktu spożywczego

Waga kuchenna to niezawodny sprzęt podczas odchudzania. Dzięki niej można zważyć ciężar produktu spożywczego, na przykład mięsa lub owoców. Pozwoli to kontrolować ilość zjadanych produktów i ich kalorii. Ważenie jedzenia to również doskonały sposób na przyrządzanie ciast według przepisów. Zamiast odmierzać mąkę albo mleko szklanką, można skutecznie zrobić to za pomocą wagi.

 

Najczęściej spotyka się dwa rodzaje wag:

  • mechaniczną – określa wagę produktu za pomocą wskazówki umieszczonej na tarczy. Często wskazuje jednak niedokładną masę – może się mylić nawet o 20 gramów;
  • elektroniczną – waga produktu wyświetla się na wyświetlaczu. W przypadku tego urządzenia margines błędu w pomiarze ciężaru żywności wynosi do dwóch gramów.

 

Oba rodzaje sprzętów mogą być wykonane z plastiku albo stali nierdzewnej. Ponadto każdy z nich powinien też zawierać zdejmowaną miskę z miarką. Maksymalne obciążenie wag wynosi od pół do pięciu kilogramów. Te mniejsze sprawdzą się w przypadku drobniejszej żywności (mąki, soli, cukru, przypraw i innych), natomiast większe są idealne do ważenia owoców i warzyw. Cena urządzenia waha się od kilkudziesięciu do kilkuset złotych. 

 
  • Wanilia to idealny dodatek w kuchni do ciast i owoców. Zobacz, jakie właściwości ma laska wanilii
  • Imbir jest bogaty w substancje przeciwzapalne, przez co leczy infekcje i działa odkażająco. Czy wiesz, jak jeść imbir?
  • Przyprawą, która reguluje poziom cukru w organizmie jest czarnuszka. Zobacz, jak stosować i z czym jeść czarnuszkę.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje