Ciasto, które odchudza! Tak, tak - cuda się zdarzają!

Fot. Paweł Płaczek - Takemycake.eu

Nawet jeśli maniacko przestrzegamy diety, to i tak możemy od czasu do czasu poczuć jakąś kulinarną pokusę. O czym warto wtedy pamiętać? Przede wszystkim o tym, że są produkty, które w zestawieniu z najbardziej kalorycznymi dodatkami pozwolą szybko strawić zakazaną przekąskę. Do takich należą na przykład śliwki. Dlaczego? To proste, mają mało kalorii (w 100 g śliwek znajduje się tylko 50 kalorii), niski indeks glikemiczny i wspomagają układ trawienny! Dzięki nim zakazane słodycze nie zrujnują naszej figury... aż tak bardzo!

 

Tarta ze śliwkami i migdałami

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z bobu

płat ciasta francuskiego

150 g śliwek

50 g cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

łyżka cynamonu

łyżka kardamonu

cukier puder lub słodzik do dekoracji

100 g płatków migdałowych 

 

1. Ciasto rozłóż na okrągłej blaszce, brzegi delikatnie zawijając do góry.

Wstaw do piekarnika na 10 minut (180°C).

2. W tym czasie śliwki przekrój, wydryluj, posyp cukrem, mąkę ziemniaczaną i przyprawami.

3. Na podpieczonym cieście rozłóż owoce, posyp płatkami migdałów i ponownie wstaw do piekarnika na 20 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub słodzikiem.

 

Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu

 

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje