Nutella z daktyli to wyśmienity i zdrowy zamiennik popularnego na całym świecie przysmaku. Jeżeli chcemy dać dziecku słodycz bez konserwantów, barwników i sztucznych dodatków - daktylowy krem czekoladowo-orzechowy jest strzałem w dziesiątkę. Przyjemnie słodka nutella o kremowej konsystencji to prawdziwa bomba energetyczna idealna na śniadanie lub podwieczorek. Nutella z daktyli doskonale sprawdza się też jako masa do ciast, wafli i składnik deserów.

Reklama

Nutella z daktyli – przepis

Czas przygotowania: około 20-30 minut + całonocne moczenie daktyli, orzechów i migdałów

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

Zobacz także
  • 100 g suszonych daktyli bez pestek,
  • 3 migdały,
  • 5 orzechów laskowych,
  • około 3 łyżek wody lub mleka ryżowego - opcjonalnie,
  • 3 płaskie łyżki kakao,
  • mała szczypta soli himalajskiej.

Przygotowanie:

1. Daktyle zalej letnią wodą i odstaw do namoczenia – najlepiej na całą noc. Zrób tak samo z migdałami i orzechami. Im dłużej będą się moczyły tym prostsze i szybsze będzie blendowanie.

2. Obierz migdały ze skórki – powinna bez problemu zejść.

3. Do szerokiej miski wlej daktyle razem z wodą, w której się moczyły, dodaj odsączone i obrane ze skórki migdały i orzechy. Wsyp kakao i sól.

4. Zblenduj wszystko na gładką masę – jeżeli jest za gęsta dodaj wodę lub mleko.

Nutellę z daktyli możesz modyfikować na wszystkie sposoby. Np. dodając sok z pomarańczy, cynamon, wanilię, mielony imbir lub szczyptę chili.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama