Muffinki – szybkie babeczki dla niezapowiedzianych gości

Upieczone muffinki posypane cukrem pudrem i przybrane stokrotkami
Fot. ⓒphotosimysia/Fotolia.com

Według najprostszego przepisu na muffinki przygotowanie ciastek nie zajmuje więcej niż pół godziny. Dzięki temu miękkie babeczki to idealny pomysł na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.

Żeby je przygotować potrzebne będą specjalne formy na babeczki - mogą być mniejsze lub większe, w zależności od tego ile ciastek chcesz upiec. Możesz też skorzystać z zabawnych foremek w nietypowych kształtach. Przyda ci się również zestaw do ozdabiania babeczek i specjalna taca.

Muffinki mogą być przygotowywane w wersji słodkiej lub wytrawnej. Wystarczy niewielka modyfikacja składników, żeby powstał zupełnie nowy rodzaj babeczki.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: faworki na piwie

Łatwy przepis na muffinki

Najprostszy przepis na muffinki wymaga podstawowych produktów, które są w każdej kuchni: mąki, mleka, jajek i oleju.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj w jednej misce suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: jajka, mleko, olej.
  • Połącz składniki suche z mokrymi, używając do tego łyżki.
  • Przelej masę do foremek na muffinki.
  • Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Jeśli w kuchni brakuje któregoś ze składników, możesz zastosować zamienniki:

  • zamiast oleju – roztopione masło lub margaryna,
  • zamiast mleka – maślanka, jogurt naturalny lub kefir,
  • zamiast proszku do pieczenia – soda oczyszczona,
  • jajka – proszek sojowy z wodą lub mąką ziemniaczaną.

Jak udoskonalić prosty przepis na muffinki?

Łatwe muffinki można wzbogacić o inne składniki, żeby smak był bardziej urozmaicony. Do wymieszanego już ciasta warto dodać:

  • bakalie, np. posiekane lub całe orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową,
  • kakao,
  • kawałki czekolady,
  • łyżkę ulubionego dżemu,
  • twarożek,
  • wiórki kokosowe,
  • dużą łyżkę nutelli – muffinki z nutellą są bardziej czekoladowe niż te z samym kakao.

Ciastka mogą być przygotowane w wersji niskokalorycznej. Do dietetycznych muffinek zamiast cukru można dodać słodzik, np. stewię lub ksylitol, lub zastąpić część mąki otrębami. Do wegańskich muffinek  zamiast mleka należy wykorzystać np. mleko sojowe, kokosowe lub migdałowe.

Prosty przepis na wytrawne muffinki o smaku pizzy

Wytrawne muffinki mogą być podawane jako przekąska, ale świetnie sprawdzą się też jako śniadanie lub lunch do pracy.

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki oregano,
  • pół łyżeczki bazylii,
  • pół czerwonej papryki,
  • pomidorki koktajlowe,
  • 20 dag szynki,
  • 15 dag sera mozzarella,
  • sól.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj w jednej misce suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, przyprawy.
  • W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: jajka, mleko, olej.
  • Wymieszaj składniki suche z mokrymi, żeby uzyskać jednolitą konsystencję.
  • Zetrzyj ser, odłóż jedną łyżkę, a pozostałą część dodaj do ciasta.
  • Szynkę i paprykę pokrój w cienkie paseczki i także dodaj do masy. Całość zamieszaj.
  • Przelej masę do foremek na muffinki.
  • Przekrój pomidorki na pół i połówki ułóż na wierzchu babeczek.
  • Resztą sera posyp pomidorki.
  • Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady