Przepisy z ciasta francuskiego obejmują słodkie wypieki nierzadko z dodatkiem owoców, jak również wytrawne dania. Zrobienie ciasta francuskiego nie jest skomplikowane, ale pracochłonne i wymagające czasu.

Reklama

Z ciasta francuskiego przygotowuje się rozmaite potrawy i desery, wśród których można wyróżnić delikatne ciasteczka z dodatkiem owoców. Ciasto francuskie można kupić w niemal każdym supermarkecie, ale najlepiej smakuje samodzielnie przygotowane w domu.

Przepis na ciasto francuskie

Składniki (na kilogram ciasta):

  • 200 mililitrów zimnej wody,
  • 1 łyżka soli (14 gramów),
  • 500 gramów masła o temperaturze pokojowej,
  • 150 gramów mąki krupczatki,
  • 250 gramów mąki pszennej.

Zobacz także

Czas przygotowania: 12 godzin.

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Wodę wlej do szklanki, dodaj sól i mieszaj, aż do rozpuszczenia soli. W rondelku roztop 75 gramów masła na wolnym ogniu. Do miski wsyp mąki. Dodaj posoloną wodę, roztopione masło. Zagniataj ciasto.
  • Z ciasta uformuj kulę. Spłaszcz ją dłonią, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  • Pozostałe masło pokrój na małe kawałki, włóż do miski i utrzyj na gładką masę. Włóż je między 2 warstwy folii. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 2 centymetrów. Wstaw do lodówki.
  • Ciasto wyjmij z lodówki. Stolnicę oprósz mąką, połóż ciasto i rozwałkuj je na kwadratowy placek o grubości 2 centymetry (środek powinien być grubszy niż boki). Na środek ciasta wyłóż schłodzone masło.
  • Rogi ciasta połącz nad masłem, formując ‘kopertę”. Zlep ciasto na złączeniach, tak aby nie wydostało się na zewnątrz przy wałkowaniu.
  • Ciasto rozwałkuj na prostokąt, tak by było 3 razy dłuższe niż szersze. Następnie złóż je na 3 części tworząc prostokąt. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
  • Ciasto wyjmij z lodówki i obróć o 90 stopni. Rozwałkuj na prostokąt, podobnie jak wcześniej. Złóż na 3 części i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Powtórz czynność wałkowania i chłodzenia 6 razy, za każdym razem wstawiając je na 2 godziny do lodówki.
  • Przed pieczeniem ciasto rozwałkuj na grubość 5 milimetrów. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 13-15 minut.

Przepis na ciastka francuskie z owocami i migdałami

Składniki (na 30 ciastek):

  • ½ gruszki,
  • 5 dużych truskawek,
  • 1 mały banan,
  • 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • około 550 gramów ciasta francuskiego,
  • 1 jajko,
  • 10 łyżek płatków migdałowych,
  • cukier puder.

Czas przygotowania: do 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Truskawki umyj i usuń szypułki, pokrój w półplasterki. Obierz gruszkę, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Obierz banana i pokrój w półplasterki.
  • Wszystkie owoce umieść w jednej misce. Dodaj do nich serek i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto francuskie pokrój na 30 kwadracików. Na połowie kwadracików rozłóż owoce z serkiem. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Przykryj pozostałymi kwadracikami, dociśnij brzegi.
  • Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem i posyp płatkami migdałów.
  • Piecz w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama