Proste przepisy na sycący obiad dla całej rodziny – zupa krem z pomidorów oraz kurczak z makaronem, bazylią i pomidorkam

pomidorowa zupa krem
Fot. © lola1960/Fotolia.com

Istnieje wiele prostych przepisów na obiad, które w krótkim czasie – maksymalnie w godzinę – pozwolą nam przygotować pyszny i sycący posiłek dla całej rodziny. Doskonałym pomysłem są zupy kremy oraz dania z makaronem.

 

Obiad, czyli główny i najbardziej obfity posiłek w ciągu dnia powinien być pełnowartościowy i prawidłowo zbilansowany. Nie oznacza to, że jego przygotowanie ma być bardzo czaso- czy pracochłonne. Książki kulinarne obfitują w proste przepisy na pyszne obiady.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: ryba po grecku

Przepis na wegetariańskie danie, czyli zupa krem pomidorowa z chrupiącymi grzankami

Potrzebujesz:

  • dużego garnka z pokrywką,
  • blendera.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kilogram pomidorów,
  • mała biała cebula,
  • mała czerwona cebula,
  • marchewka,
  • 350 mililitrów bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki śmietanki 30%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło,
  • przyprawy: oregano, sól, pieprz.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 45 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Pomidory natnij na krzyż i zalej wrzątkiem. Obierz ze skórki. Następnie pokrój je w grube kostki.
  • Cebule pokrój w talarki. Czosnek drobno posiekaj. Marchew obierz i pokrój w talarki.
  • W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, czosnek oraz marchew. W momencie, gdy warzywa się zeszklą dodaj oregano i pomidory. Wszystko duś przez chwilę.
  • Całość zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem, aż do całkowitego zmięknięcia warzyw.
  • Całość zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Zupa krem doskonale smakuje z dodatkiem chrupiących grzanek.

Przepis na pysznego kurczaka z makaronem, pomidorkami i bazylią

Potrzebujesz:

  • garnka do gotowania makaronu,
  • dużą patelnię.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • pojedynczy filet z kurczaka,
  • 150 gramów pomidorków koktajlowych,
  • 120 gramów makaronu,
  • pół pęczka bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • pół łyżeczki nasion kopru włoskiego,
  • tarty parmezan.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Filet z kurczaka natnij w najgrubszej części w dwóch miejscach. Dopraw solą i pieprzem.
  • Ugotuj makaron (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Czosnek pokrój na cienkie plasterki, a pomidorki na połówki.
  • Rozgrzej patelnię z łyżką oliwy. Połóż na patelni filet z kurczaka i smaż na umiarkowanym ogniu przez 5 minut, aż się zarumieni. Przewróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie.
  • Pod koniec skrop filet sokiem z cytryny i odparuj. Przewróć kurczaka na drugą stronę, dodaj na patelnię łyżeczkę masła.
  • Dodaj czosnek i podsmażaj około 1-2 minuty do zarumienienia. Dorzuć nasiona kopru włoskiego.
  • Dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i 2 łyżki masła. Smaż przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając.
  • Dodaj bazylię, resztę masła. Całość wymieszaj. Odstaw z ognia i zrób miejsce po jednej stronie patelni. Dodaj ugotowany makaron. Potrawę podawaj posypaną tartym parmezanem i świeżą bazylią.

 

Smacznego! 

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady