Proste przepisy na sycący obiad dla całej rodziny – zupa krem z pomidorów oraz kurczak z makaronem, bazylią i pomidorkam

pomidorowa zupa krem
Fot. © lola1960/Fotolia.com

Istnieje wiele prostych przepisów na obiad, które w krótkim czasie – maksymalnie w godzinę – pozwolą nam przygotować pyszny i sycący posiłek dla całej rodziny. Doskonałym pomysłem są zupy kremy oraz dania z makaronem.

 

Obiad, czyli główny i najbardziej obfity posiłek w ciągu dnia powinien być pełnowartościowy i prawidłowo zbilansowany. Nie oznacza to, że jego przygotowanie ma być bardzo czaso- czy pracochłonne. Książki kulinarne obfitują w proste przepisy na pyszne obiady.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z ryżowym makaronem

Przepis na wegetariańskie danie, czyli zupa krem pomidorowa z chrupiącymi grzankami

Potrzebujesz:

  • dużego garnka z pokrywką,
  • blendera.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kilogram pomidorów,
  • mała biała cebula,
  • mała czerwona cebula,
  • marchewka,
  • 350 mililitrów bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki śmietanki 30%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło,
  • przyprawy: oregano, sól, pieprz.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 45 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Pomidory natnij na krzyż i zalej wrzątkiem. Obierz ze skórki. Następnie pokrój je w grube kostki.
  • Cebule pokrój w talarki. Czosnek drobno posiekaj. Marchew obierz i pokrój w talarki.
  • W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, czosnek oraz marchew. W momencie, gdy warzywa się zeszklą dodaj oregano i pomidory. Wszystko duś przez chwilę.
  • Całość zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem, aż do całkowitego zmięknięcia warzyw.
  • Całość zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Zupa krem doskonale smakuje z dodatkiem chrupiących grzanek.

Przepis na pysznego kurczaka z makaronem, pomidorkami i bazylią

Potrzebujesz:

  • garnka do gotowania makaronu,
  • dużą patelnię.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • pojedynczy filet z kurczaka,
  • 150 gramów pomidorków koktajlowych,
  • 120 gramów makaronu,
  • pół pęczka bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • pół łyżeczki nasion kopru włoskiego,
  • tarty parmezan.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Filet z kurczaka natnij w najgrubszej części w dwóch miejscach. Dopraw solą i pieprzem.
  • Ugotuj makaron (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Czosnek pokrój na cienkie plasterki, a pomidorki na połówki.
  • Rozgrzej patelnię z łyżką oliwy. Połóż na patelni filet z kurczaka i smaż na umiarkowanym ogniu przez 5 minut, aż się zarumieni. Przewróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie.
  • Pod koniec skrop filet sokiem z cytryny i odparuj. Przewróć kurczaka na drugą stronę, dodaj na patelnię łyżeczkę masła.
  • Dodaj czosnek i podsmażaj około 1-2 minuty do zarumienienia. Dorzuć nasiona kopru włoskiego.
  • Dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i 2 łyżki masła. Smaż przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając.
  • Dodaj bazylię, resztę masła. Całość wymieszaj. Odstaw z ognia i zrób miejsce po jednej stronie patelni. Dodaj ugotowany makaron. Potrawę podawaj posypaną tartym parmezanem i świeżą bazylią.

 

Smacznego! 

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje