Przepisy na farsz do naleśników ze szpinaku: z serem fetą i pieczarkami

Talerz naleśników z fetą i szpinakiem.
Fot. ©teressa/Fotolia

Farsz do naleśników można zrobić ze szpinaku i pieczarek. Grzyby kroi się w cienkie paski i smaży na patelni. Szpinak dodaje się razem z czosnkiem, a całość przyprawia solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na posmarowane szpinakiem naleśniki można pokruszyć fetę.

 

Naleśniki na słono ze szpinakiem dobrze smakują z sosem czosnkowym. Dressing można zrobić w domu, wystarczy połączyć ze sobą: jogurt naturalny, czosnek, odrobinę majonezu, koperek, sól i pieprz.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Farsz ze szpinaku z serem feta, krok po kroku

Mrożony szpinak wyjmij z zamrażarki na około 15 minut przed tym, jak zaczniesz robić farsz.

 

Składniki:

  • opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku (450 gramów),
  • 200 gramów sera fety (około 3/4 opakowania),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki cukru.

 

Czas przygotowania: około 10 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Czosnek drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzany olej.
  • Smaż około minuty.
  • Dodaj szpinak i obsmażaj go przez około 5-6 minut.
  • Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Farsz ze szpinakiem nałóż na rozłożone naleśniki i posyp pokrojonym w kostkę serem.
  • Naleśnik złóż na pół lub zwiń w rulonik.
  • Smaż na maśle około 2 minuty (po jednej minucie na każdą stronę).

Nadzienie ze szpinaku i pieczarek, krok po kroku

Składniki:

  • około 300 gramów pieczarek,
  • około 350 gramów mrożonego rozdrobnionego szpinaku (niecałe opakowanie),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 0,5 cebuli,
  • 8 plastrów żółtego sera,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • szczypta słodkiej czerwonej papryki w proszku,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

 

Czas przygotowania: około 15 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj pieczarki i pokrój w cienkie plasterki.
  • Wrzuć grzyby na rozgrzaną oliwę i smaż około 4 minuty.
  • Dodaj szpinak i mieszaj, aż się rozpadnie.
  • Czosnek wyciśnij przez praskę i połącz z farszem.
  • Dopraw solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.
  • Wymieszaj składniki.
  • Rozłożone naleśniki posmaruj farszem i połóż plasterek żółtego sera.
  • Złóż naleśniki według uznania, np. w ruloniki.
  • Smaż po jednej minucie na każdą stronę naleśników, aż się zarumienią.

 

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady