Przepisy na farsz do naleśników ze szpinaku: z serem fetą i pieczarkami

Talerz naleśników z fetą i szpinakiem.
Fot. ©teressa/Fotolia

Farsz do naleśników można zrobić ze szpinaku i pieczarek. Grzyby kroi się w cienkie paski i smaży na patelni. Szpinak dodaje się razem z czosnkiem, a całość przyprawia solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na posmarowane szpinakiem naleśniki można pokruszyć fetę.

 

Naleśniki na słono ze szpinakiem dobrze smakują z sosem czosnkowym. Dressing można zrobić w domu, wystarczy połączyć ze sobą: jogurt naturalny, czosnek, odrobinę majonezu, koperek, sól i pieprz.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: jajecznica po angielsku

Farsz ze szpinaku z serem feta, krok po kroku

Mrożony szpinak wyjmij z zamrażarki na około 15 minut przed tym, jak zaczniesz robić farsz.

 

Składniki:

  • opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku (450 gramów),
  • 200 gramów sera fety (około 3/4 opakowania),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki cukru.

 

Czas przygotowania: około 10 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Czosnek drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzany olej.
  • Smaż około minuty.
  • Dodaj szpinak i obsmażaj go przez około 5-6 minut.
  • Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Farsz ze szpinakiem nałóż na rozłożone naleśniki i posyp pokrojonym w kostkę serem.
  • Naleśnik złóż na pół lub zwiń w rulonik.
  • Smaż na maśle około 2 minuty (po jednej minucie na każdą stronę).

Nadzienie ze szpinaku i pieczarek, krok po kroku

Składniki:

  • około 300 gramów pieczarek,
  • około 350 gramów mrożonego rozdrobnionego szpinaku (niecałe opakowanie),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 0,5 cebuli,
  • 8 plastrów żółtego sera,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • szczypta słodkiej czerwonej papryki w proszku,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

 

Czas przygotowania: około 15 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj pieczarki i pokrój w cienkie plasterki.
  • Wrzuć grzyby na rozgrzaną oliwę i smaż około 4 minuty.
  • Dodaj szpinak i mieszaj, aż się rozpadnie.
  • Czosnek wyciśnij przez praskę i połącz z farszem.
  • Dopraw solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.
  • Wymieszaj składniki.
  • Rozłożone naleśniki posmaruj farszem i połóż plasterek żółtego sera.
  • Złóż naleśniki według uznania, np. w ruloniki.
  • Smaż po jednej minucie na każdą stronę naleśników, aż się zarumienią.

 

Smacznego!

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady