Mleko owsiane, czyli smaczny zamiennik mleka krowiego. Właściwości zdrowotne, zastosowanie kulinarne i przepis na mleko owsiane

Mleko owsiane
Fot. © anaumenko/Fotolia.com

Mleko owsiane jest roślinnym napojem, który przygotuje się w prosty sposób na bazie płatków owsianych lub ziaren owsa oraz gorącej wody. Przepis na mleko owsiane można urozmaicać, np. przez dodatek zmielonych orzechów laskowych czy wanilii. Mleko owsiane powinno być stosowane w diecie osób z nietolerancją laktozy oraz anemią.

 

Mleko owsiane jest coraz popularniejszym zamiennikiem mleka krowiego. Stanowi bogactwo witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in. żelaza, potasu i wapnia. Na bazie mleka owsianego można przygotować np. koktajle, lody, naleśniki.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: omlet owsiany

Mleko owsiane - wartość odżywcza

Mleko owsiane jest mlekiem roślinnym produkowanym z ziarna owsa lub z płatków owsianych. Ma delikatny, słodkawy smak nierzadko porównywany do mleka sojowego oraz kremową konsystencję. Mleko owsiane wykorzystywane jest nierzadko jako zamiennik mleka krowiego, które jest przeciwwskazane m.in. osobom z nietolerancją laktozy. Zyskało również dużą popularność w diecie wegańskiej wykluczającej wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Mleko owsiane posiada wysoką wartość odżywczą. Jest źródłem kwasu foliowego i innych witamin z grupy B (m.in. B1, B2, B3), które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego oraz przebiegu procesów metabolicznych w organizmie. Dostarcza również witaminy E oraz wielu składników mineralnych, takich jak: potas, żelazo, wapń, cynk, miedź, fosfor, magnez. Mleko owsiane nie zawiera laktozy oraz cholesterolu, dlatego może być bezpiecznie stosowane u osób z alergią na białko mleka krowiego oraz z zaburzeniami lipidowymi czy miażdżycą.

Właściwości zdrowotne mleka owsianego

Właściwości mleka owsianego wynikają bezpośrednio z jego wartości odżywczej. Składniki zawarte w mleku owsianych wykazują działanie przeciwnowotworowe i spowalniające proces starzenia się organizmu. Ten roślinny napój przeciwdziała również chorobom układu krążenia i reguluje pracę przewodu pokarmowego zapobiegając m.in. uciążliwym zaparciom. Mleko owsiane usprawnia przemianę materii oraz stabilizuje poziom cukru we krwi. Dzięki tym właściwościom pomaga utrzymać właściwą masę ciała. Związki w nim obecne wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Przypisuje się im właściwości uspokajające oraz łagodzące skołatane nerwy. Mleko owsiane jest szczególnie zalecane osobom na diecie wegańskiej oraz cierpiącym na anemię, gdyż stanowi bogate źródło żelaza i kwasu foliowego. Mleko owsiane powinno pojawić się również w diecie alergików oraz kobiet karmiących w przypadku nadwrażliwości dziecka na białko mleka krowiego. Mleko owsiane jest rekomendowane w diecie osób z nietolerancją laktozy, gdyż nie wywołuje nieprzyjemnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, przeciwnie do mleka krowiego zawierającego laktozę.

Mleko owsiane - zastosowanie

Mleko owsiane znajduje szerokie zastosowanie kulinarne. Można je wykorzystywać do przygotowywania potraw na zimno oraz nie ciepło. Mleko owsiane można stosować jako składnik ciasta naleśnikowego, lodów, ciastek oraz placuszków. Na jego bazie przygotowuje się również smaczne budynie, koktajle oraz pełnowartościowe płatki śniadaniowe. Surowe mleko owsiane ma wodnistą konsystencję, jednak po zagotowaniu gęstnieje uzyskując postać rzadkiego kisielu. Surowe mleko owsiane, mimo swojej wodnistej konsystencji jest bardzo sycące.

Jak przygotować domowe mleko owsiane?

Mleko owsiane jest coraz powszechniej dostępne w sklepach. Przed zakupem warto jednak zapoznać się ze składem produktu, gdyż często wzbogacane jest o substancje dodatkowe np. cukier, sztuczne barwniki, konserwanty niewskazane w diecie. Ponadto cena mleka owsianego w porównaniu z mlekiem krowim jest dosyć wysoka. Mleko owsiane jednak można w łatwy i szybki sposób przygotować samodzielnie w domu. Najprostszy przepis na mleko owsiane uwzględnia jedynie dwa produkty, czyli płatki owsiane oraz gorąca, przegotowana woda. Przepis ten można wzbogacać o inne składniki, np. cukier lub słodzik (ksylitol), szczyptę soli, wanilię, owocowe syropy, mielone orzechy laskowe. Do przygotowania mleka owsianego należy stosować płatki owsiane górskie, a nie błyskawiczne. Zamiast płatków owsianych można wykorzystać namoczone ziarna owsa.

Prosty przepis na mleko owsiane

Potrzebujesz: blender, miska, sito, drewniany wałek lub łyżka , butelki do przelania mleka.

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych,
  • 1500 ml gorącej, przegotowanej wody.

 

Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane wsyp do naczynia od blendera i rozdrobnij.
  • Rozdrobnione płatki owsiane przesyp do miski, ewentualnie do słoja, a następnie zalej gorącą wodą. Odstaw płatki na około 30 minut.
  • Po upływie wyznaczonego czasu energicznie zamieszaj zawartość miski lub słoja.
  • Powstały napój przelej przez drobne sito. Papkę pozostałą w sicie odciśnij za pomocą drewnianego wałka.
  • Gotowe mleko owsiane przelej do butelek, ewentualnie słoików. Możesz je przechowywać w lodówce do 3 dni w zamkniętym naczyniu.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady