Mleczna herbata z kurkumą - idealna na przeziębienie
© tashka2000/Adobe Stock

Złote mleko w medycynie ajurwedyjskiej to naturalny środek na infekcje, ból gardła i przeziębienie. Jest to napój roślinny na bazie herbaty i kurkumy, która słynie z właściwości rozgrzewających oraz przeciwzapalnych.

 

Złote mleko wykonuje się na bazie czarnej herbaty, która charakteryzuje się bardzo intensywnym smakiem i aromatem. Do mlecznej herbaty dodaje się również czarny pieprz, który według medycyny ajurwedyjskiej, zwiększa przyswajanie kurkumy - głównego składniki napoju.

Herbata z kurkumą, krok po kroku

Potrzebujesz:

  • 2 niedużych rondli,
  • spieniacza,
  • moździerza,
  • sita.

 

Składniki:

  • 200 ml mleka roślinnego, np.: sojowego, ryżowego, z orzechów laskowych,
  • 2 łyżeczki czarnej herbaty, np.: ceylon, asamskiej, indyjskiej,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • łyżeczka świeżego, startego imbiru,
  • 1 laska cynamonu (lub płaska łyżeczka cynamonu mielonego),
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego,
  • łyżeczka ziaren kardamonu,
  • 5 goździków,
  • cukier brązowy (można zastąpić białym lub miodem).

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Do niedużego rondla wlej szklankę wody i dodaj herbatę, imbir oraz 1 łyżeczkę kurkumy.
  • Kardamon, cynamon, pieprz i goździki zmiel w moździerzu i połącz z resztą składników.
  • Gotuj napar około 10 minut.
  • W oddzielnym rondlu połącz mleko z łyżeczką kurkumy i zagotuj.
  • Za pomocą spieniacza zamień mleko w puszystą piankę.
  • Zaparzoną herbatę odcedź przez sito i przelej do szklanki (do ¾ wysokości) i dodaj na wierzch spienione złote mleko.
  • Całość oprósz szczyptą cynamonu.

 

Smacznego!

Herbata z kurkumą – właściwości

Herbatę z kurkumą warto pić, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i jej prozdrowotne właściwości. Kurkuma bowiem to przyprawa, która dzięki zawartości kurkuminy, jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Herbaciany napar na bazie mleka i kurkumy idealnie sprawdza się w czasie przeziębienia, ponieważ skutecznie pomaga udrożnić drogi oddechowe, łagodzi chrypę, przeciwdziała infekcjom oraz wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i odkażające. Dodatkowo przyprawa poprawia apetyt, pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego, a także wzmacnia i podnosi odporność organizmu.

 

Więcej na temat odporność napoje herbata