Masło orzechowe dzięki swojej konsystencji jest znakomitym zagęstnikiem do potraw. Znakomicie wzbogaca smak zarówno dań wytrawnych, jak i deserów o fistaszkowe nuty. Należy uważać, by nie dodać go za dużo, ponieważ szybko zdominuje danie i niestety spowoduje, że będzie ono mało wyraziste, ciężkie i mdłe.

Reklama

Masło orzechowe można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy zmielić fistaszki (nie smażone, bez dodatku soli) w młynku lub mocnym benderze. Przy czym warto pamiętać, by nie mielić orzechów za długo, ponieważ zacznie wytrącać się z nich tłuszcz, który doprowadzi do tworzenia się grudek i rozwarstwiania konsystencji.

Przepis na wegańską zupę z masłem orzechowym, mlekiem kokosowym, soczewicą i kolendrą

Składniki na około 3 porcje:

  • 2-3 łyżki masła orzechowego, bez dodatku chrupiących orzeszków,
  • 2 łodyżki selera naciowego,
  • 1 l wody,
  • 2 łyżeczki nasion kolendry,
  • 1 szklanka suchej soczewicy czerwonej,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • szczypta sproszkowanej chili,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego.

Zobacz także

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 30-40 minut,

Sposób przygotowania:

  • Pokrój cebulę w pióra i zeszklij ją na oleju (najlepiej w garnku, w którym będziesz gotować zupę), następnie dodaj sos sojowy i wlej wodę. Doprowadź całość do wrzenia.
  • Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą i wsyp do gotującej się wody. Nie przykrywaj. Zbieraj pojawiającą się na powierzchni pianę, tzw. szumy.
  • Gdy soczewica będzie miękka (po około 15-20 minutach), wlej mleko kokosowe i dodaj pozostałe składniki, oprócz selera naciowego.
  • Zagotuj zupę, zdejmij z ognia i zblenduj na gładką masę, następnie ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 1 minutę. Dopraw do smaku.
  • Pokrój seler naciowy w paski i dodawaj do porcji zupy na talerzu.

Przepis na kremowy sos orzechowo-cynamonowy

Składniki:

  • 5 łyżek aksamitnego masła orzechowego,
  • szczypta cynamonu,
  • sos sojowy jasny,
  • 1 szalotka,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • szczypta kurkumy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki musztardy miodowej,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • pół łyżeczki sproszkowanego imbiru,
  • kilka kropel soku z limonki.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 20 minut

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i czosnek i zetrzyj na tarce. Podsmaż powstały mus na oleju przez około 3 minuty. Dodaj sos sojowy, musztardę i zalej bulionem, zagotuj całość.
  • Do wrzącego bulionu wsyp cynamon, imbir i kurkumę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 1-2 minuty.
  • Dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj, tak by się rozpuściło, zdejmij z ognia, wlej sok z cytryny. Odparuj nadmiar płynu, zwiększając płomień pod rondelkiem. Pamiętaj o mieszaniu, by nic nie przywarło do dna.
  • Przygotowany w ten sposób sos smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na ciepło. Stanowi oryginalny dodatek do grillowanych warzyw, kotletów ziemniaczanych i doskonale sprawdza się jako dip. Można podawać go z tortellini, makaronem szpinakowym lub kaszą gryczaną.

Przepis na wegańskie smoothie z masłem orzechowymi bananem

Składniki na 1 porcję:

  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 dojrzały banan,
  • 250 ml napoju ryżowego lub mleka roślinnego np. migdałowego,
  • szczypta cynamonu.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 10 minut

Sposób przygotowania:

  • Obierz banana ze skórki, połam na duże kawałki i wraz z pozostałymi składnikami umieść w kielichu blendera lub wysokim naczyniu (jeżeli korzystasz z blendera ręcznego).
  • Zmiksuj całość na gładki napój.
  • Masło orzechowe nadaje koktajlom aksamitną konsystencję i sprawia, że są one bardzo pożywne, dzięki czemu mogą stanowić pełnoprawny posiłek.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama