Maślaki w occie przygotujesz z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, cebuli oraz marchewki. Do zalewy dodaje się też cukier. Przygotowanie marynowanych grzybów zajmuje około godziny.

Reklama

Maślaki w occie nadają się do każdego dania obiadowego, oczywiście oprócz tych przygotowanych na słodko. Pasują zarówno do pieczeni, jak i do kotletów czy naleśników na słono.

Przepis na maślaki w occie

Składniki (na 8-10 słoików):

  • 2 kg niewielkich maślaków,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • sól,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych.

Składniki na zalewę octową do grzybów:

  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
  • 4 szklanki wody,
  • 3 łyżki soli,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 cebula.

Można też dodać kilkanaście ziaren białej gorczycy i marchewkę.

Zobacz także

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Jak zrobić maślaki marynowane w occie?

  • Obierz maślaki ze skórki i usuń z nich błonki oraz odetnij końcówki od nóżek. Wypłucz grzyby, aby nie pozostały na nich resztki obierków i piasku.
  • Wlej wodę do garnka i zagotuj ją. Wrzuć maślaki do wrzącej wody i gotuj na niewielkim ogniu przez 10 minut. Następnie odcedź grzyby. Przepłucz je wrzącą wodą.
  • Zrób zalewę. W tym celu zagotuj ocet, wodę sól i cukier. Możesz też dodać gorczycę.
  • Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Obierz marchewkę i pokrój w plasterki.
  • Do każdego ze słoików włóż: 5 ziaren pieprzu, 1 liść laurowy, kilka piórek cebuli i plasterków marchewki oraz 3 ziarenka ziela angielskiego.
  • Dodaj maślaki tak, aby wypełniły nie więcej niż 2/3 wysokości słoika.
  • Wlej do grzybów i dodatków gorącą zalewę.
  • Zakręć słoiki, ustaw je do góry dnem i zostaw, aż wystygną.

Jesteś po udanym grzybobraniu? Skorzystaj z Obi promocje i kup słoiczki, w których zamarynujesz maślaki!

Czy maślaki trzeba obierać?

Maślaki to grzyby, które należy obierać. Na ich skórce znajduje się ciężkostrawny śluz. Może powodować bardzo nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Maślaki obiera się w prosty sposób, jeśli wcześniej namoczy się je w roztworze soli.

Przytnij końcówki nóżek grzybów. Przygotuj roztwór soli kuchennej z wodą i zanurz maślaki na kilka godzin. Możesz też zostawić je na noc. Potem opłucz je, bez obierania. Sól rozpuści śluz, dzięki czemu skórka sama odejdzie od grzyba.

Ważne: jeśli zbierasz maślaki w słońcu, możesz nie widzieć śluzu na ich skórce. Nie oznacza to jednak, że go tam nie ma – po prostu wysechł na słońcu.


Reklama

Reklama
Reklama
Reklama