Maślaki marynowane: prosty i szybki przepis na maślaki w occie – sprawdź, jak obierać maślaki

Fot. ©Anton Papulov/Fotolia

Maślaki w occie przygotujesz z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, cebuli oraz marchewki. Do zalewy dodaje się też cukier. Przygotowanie marynowanych grzybów zajmuje około godziny.

 

Maślaki w occie nadają się do każdego dania obiadowego, oczywiście oprócz tych przygotowanych na słodko. Pasują zarówno do pieczeni, jak i do kotletów czy naleśników na słono.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: pulpety w sosie koperkowym

Maślaki w occie – przepis

Składniki (na 8-10 słoików):

  • 2 kg niewielkich maślaków,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • sól,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych.

Składniki na zalewę:

  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
  • 4 szklanki wody,
  • 3 łyżki soli,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 cebula.

Można też dodać kilkanaście ziaren białej gorczycy i marchewkę.

 

Czas przygotowania: 60 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz maślaki ze skórki i usuń z nich błonki oraz odetnij końcówki od nóżek. Wypłucz grzyby, aby nie pozostały na nich resztki obierków i piasku.
  • Wlej wodę do garnka i zagotuj ją. Wrzuć maślaki do wrzącej wody i gotuj na niewielkim ogniu przez 10 minut. Następnie odcedź grzyby. Przepłucz je wrzącą wodą.
  • Zrób zalewę. W tym celu zagotuj ocet, wodę sól i cukier. Możesz też dodać gorczycę.
  • Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Obierz marchewkę i pokrój w plasterki.
  • Do każdego ze słoików włóż: 5 ziaren pieprzu, 1 liść laurowy, kilka piórek cebuli i plasterków marchewki oraz 3 ziarenka ziela angielskiego.
  • Dodaj maślaki tak, aby wypełniły nie więcej niż 2/3 wysokości słoika.
  • Wlej do grzybów i dodatków gorącą zalewę.
  • Zakręć słoiki, ustaw je do góry dnem i zostaw, aż wystygną.

Czy maślaki trzeba obierać?

Maślaki to grzyby, które należy obierać. Na ich skórce znajduje się ciężkostrawny śluz. Może powodować bardzo nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Maślaki obiera się w prosty sposób, jeśli wcześniej namoczy się je w roztworze soli.

Przytnij końcówki nóżek grzybów. Przygotuj roztwór soli kuchennej z wodą i zanurz maślaki na kilka godzin. Możesz też zostawić je na noc. Potem opłucz je, bez obierania. Sól rozpuści śluz, dzięki czemu skórka sama odejdzie od grzyba.

Ważne: jeśli zbierasz maślaki w słońcu, możesz nie widzieć śluzu na ich skórce. Nie oznacza to jednak, że go tam nie ma – po prostu wysechł na słońcu.


Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje