Maślak żółty: jak obierać grzyby i przyrządzić z nich sos krok po koku

Makaron polany sosem przybowym
Fot. ©Fischer Food Design/Fotolia

Obrane grzyby, po namoczeniu w osolonej wodzie są gotowe do dalszej obróbki. Na sos grzybowy potrzeba około kilograma maślaków żółtych, 2-3 łyżki śmietany, cebulę, marchewkę i natkę pietruszki do smaku. Dressing można podawać z wieprzowiną, ziemniakami lub makaronem.

 

Maślaki mają skórę w odcieniu żółci z domieszką czerwieni lub brązu. Ich kapelusze mają od 4 do 14 centymetrów średnicy. Maślaki rosną w lasach iglastych od lata do jesieni. Pojawiają się pojedynczo lub w większych skupiskach zawsze w okolicach modrzewi, stąd też ich druga nazwa - maślaki modrzewiowe. Maślaki mają charakterystyczną śliską, lepką skórkę na kapeluszach.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: roladki z łososiem

Obieranie maślaków żółtych krok po kroku

Usuwanie klejącej się skórki maślaków nie tylko ułatwia ich oczyszczanie, ale zapobiega dolegliwościom żołądkowym. Śluz znajdujący się na kapeluszach grzybów pęcznieje i może zatykać przewód pokarmowy.

 

  • Nóżki grzybów oczyszcza się małym nożykiem, zeskrobując brud i piasek.
  • Końcówki maślaków ścina się (aby usunąć wystające korzenie).
  • Trzon ogonka czyli nóżkę odcina się przy kapeluszu.
  • Kapelusz grzyba oczyszcza się z liści i igieł, a następnie nożem delikatnie zdejmuje się lepką skórkę.
  • Do miski lub garnka z zimną wodą wsypuje się 2 łyżki stołowe soli.
  • Pokrojone części maślaków moczy się w „solance” około 2-3 godziny.
  • Grzyby wyjmuje się na sitko i przemywa zimną wodą, aby wypłukać sól.

     

Przyrządzanie maślaków: przepis na sos grzybowy

Sos z maślaków można podawać z mięsem np. wieprzowym, makaronem lub ziemniakami. Na wykonanie 6 porcji dressingu potrzeba około kilograma grzybów.

Przepis na sos z maślaków krok po kroku

Składniki:

  • 1 kilogram maślaków żółtych,
  • 2-3 łyżki śmietanki 18 procentowej do zup,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Oczyszczone i obrane ze skórek maślaki posiekaj w kostkę.
  • Grzyby włóż do garnka z zimną wodą i doprowadź ją do wrzenia.
  • Maślaki gotuj około 5 minut.
  • Odcedź grzyby na sitku.
  • Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę i smaż na rozgrzanym oleju około 5 minut.
  • Dodaj maślaki.
  • Całość zalej wodą, do wysokości grzybów i dopraw solą i pieprzem.
  • Sos duś pod przykryciem około 20 minut.
  • Dodaj śmietanę (aby się nie zważyła umieść ją w kubku, dodaj 2 łyżki gorącego sosu, wymieszaj i dopiero całość wlej na patelnię).
  • Sos zagotuj, a na koniec posyp posiekaną pietruszką.

Smacznego!


 
  • Jak zbierać prawdziwki w lesie? Sprawdź!
  • Domową uprawę pieczarek i boczniaków zaczyna się od zakupienia gotowego podłoża z zaszczepioną grzybnią (nitkowata ziemia z której wyrosną grzyby). Zobacz jakie są kolejne kroki domowej uprawy grzybów!

Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje