Leczo z cukinią, kiełbasą lub pieczarkami – popularne przepisy

leczo z pomidorami i papryką na drewnianej desce podane z ciabattą
Fot. ©Patrycja/Fotolia.com

Leczo jest daniem z Węgier, które składa się głównie z papryki i pomidorów. W Polsce potrawę podaje się z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Popularne jest też leczo wegetariańskie z cukinii. Właściwości cukinii sprawiają, że jest to danie zdrowe i dietetyczne. Często potrawę podaje się też z pieczarkami i kurczakiem, dzięki czemu pokarm jest bardziej kaloryczny.

Leczo ma średnio 171 kcal i 10 g białka, więc jest pożywnym posiłkiem dla każdego. Danie ma też ok 17 g węglowodanów i niewiele ponad 7g tłuszczu. Zawarta w nim papryka sprawia, że potrawa ma dużą ilość witaminy C oraz minerałów, takich jak magnez czy potas. Danie podaje się w formie głównego posiłku oraz jako dodatek do mięsa. Coraz popularniejsze jest też leczo wegetariańskie, gdzie zamiast kiełbasy dodaje się cukinię.

Klasyczne leczo z kiełbasą

Leczo pochodzi z Węgier, lecz jest popularnym daniem w Polsce, Niemczech, Czechach, na Ukrainie i Słowacji. W kraju naszych „bratanków” lecso oznacza połączenie papryki i pomidorów.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z ryżowym makaronem

Składniki:

  • 200 g wiejskiej kiełbasy,
  • 1 kg pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 3 papryki czerwone,
  • 2 łyżki sproszkowanej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • przyprawy: sól, pieprz, kolendra.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pokrój cebulę w kostkę, kiełbasę w plasterki i smaż na patelni przez około 8 minut.
  • Składniki włóż od garnka i dodaj starty czosnek.
  • Dodaj papryki skrojone w kostkę i mieszaj wszystko przez 5 minut.
  • Wszystko przypraw solą i pieprzem wedle uznania.
  • Do potrawy dodaj pokrojone pomidory bez skórki i nasion.
  • Wszystko gotuj przez pół godziny, co chwilę mieszając.
  • Danie można podawać na obiad lub zawekować do słoików jako przetwory na zimę.

Smacznego!

Wegetariańskie leczo z cukinii

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średnie cukinie,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 pomidory,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, cukier.

Czas przygotowania: 50 minut

Poziom trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
  • Smaż cebulę i czosnek aż do zeszklenia.
  • Dodaj na patelnię pokrojoną cukinię i czerwoną paprykę.
  • Dolej pół szklanki wody i duś warzywa, aż zmiękną.
  • Wrzuć poszatkowane pomidory i koncentrat pomidorowy.
  • Całość przypraw ziołami, solą, pieprzem i chili.
  • Duś potrawę ok 20 minut i podawaj z bagietką.

Jedna porcja leczo z cukinii ma 73 kcal, więc jest świetną potrawą dla osób odchudzających się. Cukinia jest bogata w witaminy A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Dodatkowo warzywo odkwasza organizm i usprawnia proces trawienia.

Leczo z pieczarkami i kurczakiem

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki oleju ze słonecznika,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę, pokrój na małe kawałeczki i podsmaż na patelni.
  • Dokładnie umyj pieczarki i pokrój w plasterki.
  • Wyczyść papryki i skrój na drobną kostkę.
  • Kurczaka umyj, osusz i pokrój na małe kawałki.
  • Mięso smaż na oleju, aż nabierze kolorów.
  • Dołóż warzywa i smaż wszystko około 8 minut.
  • Dodaj 1/4 szklanki wody i duś na wolnym ogniu około pół godziny.
  • Przypraw wedle uznania solą, pieprzem, bazylią i oregano.
  • Danie najlepiej jeść z chlebem lub ryżem.

Smacznego!

Najczęściej czytane

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady