Kwiaty jadalne są nie tylko piękne, ale też zdrowe i smaczne. Nadają się do pieczenia, smażenia, jedzenia na surowo i gotowania. Najsmaczniejsze kwiaty jadalne to: kwiaty cukinii, stokrotki, kwiaty bzu i nasturcje.

Reklama

Nie wszystkie kwiaty nadają się do jedzenia. Trujące gatunki kwiatów to, m.in.: azalie, hortensje, konwalie, chryzantemy i oleandry.

Jakie kwiaty można jeść?

Kwiaty jadalne są dekoracją na talerzu i wybornie smakują. Można je znaleźć w sałatkach, deserach, ciastach i naleśnikach. Najpopularniejsze kwiaty jadalne to:

Zobacz także
  • Stokrotka pospolita. Ma delikatny smak i przyjemny ziołowy aromat. Nadaje się jako dodatek do sałatek, koktajli i deserów.
  • Mniszek lekarski. Kwiatostan mniszka ma intensywny miodowy smak i jest składnikiem świeżych sałatek oraz nalewek. Liście mniszka lekarskiego można piec, gotować na parze i smażyć z oliwą z oliwek, cebulką i czosnkiem.
  • Nagietek lekarski. Ma pieprzny smak. Jest dodawany do zup i sosów. Ze względu na swój intensywny soczyście pomarańczowy kolor, nagietek jest wykorzystywany jako składnik barwiący ryż i ser.
  • Kwiaty cukinii. Mają łagodny smak cukinii. Kwiaty nadają się do smażenia i pieczenia. Wybornie smakują obtoczone w roztrzepanym jajku i obsypane bułką tartą i startym parmezanem.
  • Nasturcja większa. Kwiatostan nasturcji ma pikantny smak, który przypomina rzeżuchę lub rukolę. Jest składnikiem sałatek i przekąsek na zimno.
  • Kwiat bzu. Ma przyjemnie słodki i orzeźwiający smak. Doskonale smakuje obsmażony w puszystym cieście naleśnikowym.

Przepis na sałatkę ze stokrotek, truskawek i świeżego szpinaku

Potrzebujesz:

  • deski do krojenia,
  • noża,
  • miski,
  • miseczki,
  • sitka,
  • blendera.

Składniki:

  • 200 g szpinaku baby,
  • 5 truskawek,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 100 g kwiatków stokrotek,
  • 20 ml oleju lnianego,
  • 10 ml octu jabłkowego,
  • 10 ml wody,
  • 5 ml miodu płynnego,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • szczypta soli himalajskiej i pieprzu kolorowego.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Liście szpinaku i kwiaty stokrotek umyj, osusz na sitku i przełóż do szklanej miski.
  • Truskawki pokój w plastry i dodaj do szpinaku.
  • Seler umyj, posiekaj na plastry o grubości około 1,5 cm i dodaj do pozostałych składników.
  • Natkę pietruszki posiekaj i przełóż do ceramicznej miseczki.
  • Dodaj olej, miód, ocet i wodę. Całość zmiksuj blenderem.
  • Sałatkę polej sosem i dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama