kurczak z warzywami i orzechami nerkowca na talerzu
© fudio/Adobe Stock

Kurczak kung pao jest jednym z tradycyjnych dań kuchni syczuańskiej. I chociaż wszystko to brzmi bardzo egzotycznie, przepis na to danie nie powinien przysporzyć nikomu większych trudności. Jak większość dań z kurczaka, tak i to można zrobić bardzo szybko.

 

Kurczak może być przygotowywany na wiele sposobów. Najczęściej jemy udka kurczaka lub pierś w panierce. Jednak, kiedy się znudzą te klasyczne dania, warto sięgnąć po inne przepisy. Jedną z bardzo ciekawych propozycji jest tzw. kurczak kung pao.

Kurczak kung pao – co to za potrawa?

Kurczak kung pao jest znanym daniem kuchni chińskiej. Kurczaka przyrządza się tam od lat, a na temat tej potrawy namnożyło się już wiele historii, a nawet legend. Każdy kucharz nieco inaczej przedstawia przepis na kurczaka kung pao – w różnych regionach Chin, danie to może delikatnie różnić się w smaku, co wynika z odmiennych sposobów przyrządzania dania. Przykładem może tu być stopień podsmażenia samego kurczaka, a także orzeszków – jedni uważają, że stopień wysmażenia powinien być średni, inni, że najlepiej delikatnie przypalić kurczaka i orzechy, aby podnieść walory smakowe całej potrawy. Cóż, aby znaleźć najlepszą wersję dla siebie, trzeba trochę poeksperymentować i do tego zachęcamy!

Kung pao – przepis

Kung pao to danie, które można spotkać również pod nazwą gong bao. Potrawa ta ma wielu zwolenników, zwłaszcza wśród osób, które lubią połączenie smaków słodkich z pikantnymi.

Składniki:

 

  • filet z kurczaka lub mięso z udka kurczaka,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • świeży imbir,
  • chili,
  • 1 duża cebula,
  • 30 g orzechów nerkowca,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 łyżki sosu ostrygowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 1 szklanka przegotowanej wody,
  • przyprawy: pieprz oraz sól.

 

Przyrządzenie:

Kurczak kung pao jest daniem, które można przyrządzić szybko, pod warunkiem, że ma się pod ręką wszystkie wyżej wymienione składniki.

 

Przygotowanie mięsa:

Mięso kurczaka należy pokroić w kostkę lub niewielkie plasterki. Następnie mięso przyprawiamy solą oraz pieprzem i oprószamy 3 łyżkami mąki ziemniaczanej. Rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oleju kokosowego i przechodzimy do smażenia mięsa. Kiedy mięso się usmaży, należy je wyciągnąć i najlepiej umieścić na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

Przygotowanie dodatków:

Kroimy imbir w drobną kosteczkę, podobnie papryczkę chili i cebulkę. Przygotowujemy również orzechy oraz paprykę. Na patelni lub woku rozpuszczamy 1 łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzanym oleju podsmażamy imbir, papryczkę i cebulkę. Po kilku minutach, dodajemy wcześniej przygotowane mięso z kurczaka, a także paprykę i orzechy. Wszystko smażymy, cały czas mieszając i uważając, aby potrawa się nie przypaliła.

 

Etap końcowy:

W końcowym etapie podlewamy potrawę – najpierw szklanką przegotowanej wody, a następnie sosami: ostrygowym, sojowym, olejem sezamowym. Na koniec dodajemy brązowy cukier. Dodatkowo, do potrawy dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 3 łyżkach wody. Dzięki temu potrawa nieco się zagęści.

Kurczak kung pao dla wegetarian

Kurczak kung pao można zrobić również z wersji wegetariańskiej i wegańskiej. W jaki sposób? Otóż wystarczy zamienić kurczaka na mięsistego bakłażana. Tak, to prawda, że przygotujemy wtedy bakłażana kung pao, jednak smak całego dania będzie bardzo podobny! Jak zrobić tę potrawę? Dokładnie tak samo, jak kurczaka kung pao – wystarczy jedynie podmienić mięso na bakłażana.

Kurczak kung pao – kilka cennych rad

 

  • Chociaż niektóre produkty użyte w tym przepisie mogą być dla Ciebie obce, to nie są one trudne do zdobycia. Można zakupić je w niemal każdym supermarkecie, a ich koszt nie jest zbyt wysoki.
  • Warto zrobić tę potrawę przynajmniej kilka razy, eksperymentując z dodatkami. Być może okaże się, że bez jakiegoś z sosów potrawa będzie smakowała Ci lepiej? A może wersja z bakłażanem zamiast kurczaka przypadnie Ci do gustu?
  • W niektórych przepisach znajdziemy radę, aby – przed smażeniem– pozostawić kurczaka na jakiś czas w sosach i białku jajka, a dopiero później posypać go mąką kukurydzianą. Ten zabieg ma nadać kurczakowi elastyczności.
  • Chińczycy przyzwyczajeni są do bardzo ostrych smaków, dlatego dodają do potrawy dużo papryczki chili. Jeżeli nie tolerujesz bardzo pikantnych dań, potraktuj papryczkę bardziej jako ozdobę.
  • Im więcej wody w potrawie, tym więcej aromatu i ostrości uwolni się z papryczek w potrawie – należy o tym pamiętać.
  • Z mięsa kurczaka można wyczarować wiele ciekawych dań, nie tylko pierś kurczaka w panierce z ziemniaczkami. Warto o tym pamiętać – w wielu kuchniach świata kurczak jest wykorzystywany od dawna i stanowi podstawę wielu posiłków. Dobrzy kucharze potrafią przyrządzić z niego wiele niezwykle smacznych i zaskakujących potraw.

Więcej na temat przepisy obiady kurczak