Przepis na dania kuchni ukraińskiej: pierożki z nadzieniem - wareniki, kwas chlebowy i sycący barszcz ukraiński

talerz z czerwonym barszczem i chleb w koszyczku
Fot. ©borzywoj/Fotolia.com

Najbardziej popularnym daniem kuchni ukraińskiej jest barszcz ukraiński. Warto spróbować też pierożków z nadzieniem. Wareniki podaje się na słodko lub na słono. Za wschodnią granicą często wykorzystuje się też kwas chlebowy.

W kuchni ukraińskiej królują potrawy z mąki, w tym chleby i kasze. Często przygotowuje się też posiłki z gotowanego we wrzątku ciasta. Jest ono wypełniane bardzo różnorodnym farszem: od owocowego przez twaróg, do ziemniaków.

Przepis na barszcz ukraiński

Składniki:

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: jak składać serwetki

  • 5 łyżek suchej białej fasoli,
  • 3 średnie buraki,
  • 3 podudzia z kurczaka,
  • 1 marchewka,
  • ½ pietruszki,
  • ½ cebuli,
  • 3 cm kawałek pora,
  • liść białej kapusty,
  • 2 ziemniaki,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka mąki,
  • ½ szklanki śmietany 18%,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Czas przygotowania: około 3,5 godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Opłucz fasolę pod bieżącą wodą i zalej ją szklanką wody, a następnie osól i zagotuj.
  • Zestaw garnek z ognia i pozostaw na 2 godziny pod przykryciem.
  • Po upływie tego czasu dodaj czosnek i liście laurowe, po czym zagotuj do miękkości.
  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Umyj buraki i osusz je.
  • Zawiń warzywa pojedynczo w folię aluminiową.
  • Ułóż je na blasze i piecz przez około godzinę, do miękkości.
  • Zostaw upieczone buraki do ostygnięcia.
  • Obierz je i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Umyj podudzia z kurczaka, włóż je do dużego garnka. Wlej wodę do ¾ wysokości naczynia.
  • Posól mięso i gotuj je do miękkości, przez około 1,5 godziny.
  • Obierz i pokrój w plasterki marchewkę oraz pietruszkę.
  • Dodaj warzywa do kurczaka i gotuj przez 10 minut.
  • Posiekaj kapustę.
  • Obierz cebulę i ziemniaki, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Por posiekaj na cienkie paseczki.
  • Zagotuj wszystkie składniki, po czym dodaj do nich fasolę i wywar, w którym się gotowała.
  • Pozostaw zupę na gazie przez 10 minut.
  • Dodaj buraki, przecier pomidorowy i natkę pietruszki, a następnie zagotuj na niewielkim ogniu.
  • Zestaw garnek z palnika i dolej do barszczu sok z cytryny.
  • Wymieszaj mąkę i śmietanę oraz kilkoma łyżkami zupy. Dodaj do naczynia z pozostałymi składnikami.
  • Dopraw całość pieprzem i solą i znów zagotuj na małym ogniu.

Wareniki – przepis

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka pszennego zakwasu,
  • 2 jajko,
  • 2 szklanki mąki,
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki cukru.

Składniki na nadzienie:

  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 70 dkg ugotowanych i ubitych ziemniaków.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj zakwas, jogurt naturalny i jajko.
  • Dopraw masę solą i cukrem do smaku.
  • Stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając.
  • Zagnieć ciasto, wyrabiaj je przez około 5 minut.
  • Wstaw je do lodówki na godzinę.
  • Wymieszaj składniki na nadzienie i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek.
  • Następnie pokrój go na kwadraty lub wykrój szklanką kółka.
  • Na każdy fragment nałóż farsz i sklej w małe pierożki.
  • Wrzuć je do garnka z wrzącą, osoloną wodą.
  • Gotuj przez około 5 minut, dotąd aż wypłyną na powierzchnię.

Smacznego!

Jak zrobić kwas chlebowy?

Składniki:

  • 500 g czerstwego razowego chleba żytniego,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 5 litrów wody,
  • 150 g cukru,
  • skórka z cytryny.

Czas przygotowania: około 5 dni

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Pokrój chleb w grubą kostkę i połóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika na 10-15 minut dotąd, aż się zarumieni i wyschnie.
  • Wyłóż chleb do miski, najlepiej z żeliwa lub kamionka.
  • Zetrzyj skórkę z cytryny i wrzuć do naczynia.
  • Zagotuj 5 litrów wody i dolej do pozostałych składników.
  • Wymieszaj wszystko, po czym przykryj ściereczką.
  • Odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny.
  • Po upływie tego czasu rozkrusz drożdże, wymieszaj je z 1 łyżeczką cukru i zalej letnią wodą.
  • Zostaw roztwór na 10 minut.
  • Odciśnij mokry chleb przez gazę.
  • Wymieszaj cukier i 1 szklankę gorącej wody, po czym wlej do roztworu, w którym moczył się chleb.
  • Dodaj zaczyn drożdżowy i wymieszaj całość.
  • Przelej powstały w ten sposób kwas chlebowy do słoików.
  • Wstaw je do lodówki na 3-4 dni.

Gotowe!

Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje