Śródziemnomorskie potrawy z owocami morza - przepis na paellę i tagliatelle z krewetkami

Przepis na paellę
Fot. © gkrphoto/Adobe Stock

Owoce morza stanowią jeden z podstawowych składników kuchni śródziemnomorskiej. Największą popularnością cieszą się krewetki, kalmary i ośmiorniczki. Zestawiane są z ryżem, makaronami, kurczakiem, warzywami i owocami. Są również częstym dodatkiem do soczystych sałatek z kawałkami mango lub ananasa.

 

Kuchnia śródziemnomorska obfituje w owoce morza, ale jej podstawowymi składnikami są również ryby, oliwa z oliwek oraz świeże owoce (np. mango, granat, ananas) i warzywa. Owoce morza stanowią bogate źródło białka, witamin i minerałów. Dostarczają również kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie i zapewniają prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Przepis na paellę z owocami morza, kurczakiem i chorizo

Składniki:

  • 2 ½ szklanki bulionu drobiowego,
  • 100 g mrożonych owoców morza (mieszanka z krewetek, ośmiorniczek, kalmarów),
  • 100 g kiełbasy chorizo,
  • 300 g mięsa z udek kurczaka,
  • 100 g ryżu arborio,
  • szczypta szafranu,
  • ½ papryki czerwonej,
  • ½ cebuli,
  • ½ puszki krojonych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, ewentualnie słodkiej,
  • 1 łyżka oliwy,
  • ½ szklanki zielonego groszku (mrożonego).

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj patelnię o średnicy 25 cm.
  • Zrób bulion, a następnie zagotuj go z dodatkiem szczypty szafranu.
  • Rozmroź mieszankę owoców morza. Kiełbasę chorizo obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Podsmaż na patelni z dwóch stron na średnim ogniu. Podsmażone chorizo zdejmij z patelni i przełóż na talerz.
  • Z podudzi usuń skórę. Mięso pokrój na kawałki (około 2 cm). Kurczaka przełóż na patelnię (po kiełbasie chorizo). Obsmażaj przez około 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Pod koniec smażenia, mięso przypraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż na talerz.
  • Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj łyżkę oliwy i smaż około 5 minut, mieszając. Pod koniec smażenia do cebuli dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
  • Do warzyw na patelni dodaj pokrojoną w paski paprykę. Wymieszaj. Smaż przez około 1 minutę. Dodaj pomidory z puszki i wędzoną (lub słodką) paprykę. Wymieszaj. Całość duś przez około 5 minut.
  • Na patelnię dodaj kurczaka i chorizo. Wymieszaj i podgrzej. Dodaj suchy ryż. Ponownie wymieszaj i podgrzej.
  • Do paelli wlej bulion. Gotuj przez 15 minut bez przykrycia. Nie mieszaj. Na wierzchu dania połóż rozmrożone owoce morza i zielony groszek. Zredukuj ogień i kontynuuj gotowanie przez 5 minut pod przykryciem.

Przepis na makaron z krewetkami w pomidorowym sosie

Składniki:

  • 5 gniazdek makaronu tagliatelle,
  • 125 ml gęstego przecieru pomidorowego,
  • 12 mrożonych krewetek tygrysich (bez pancerzy),
  • 60 ml białego wina wytrawnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku (posiekane),
  • 50 ml śmietany kremówki,
  • ½ czerwonej papryki (posiekanej),
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól morska i świeżo mielony pieprz czarny do smaku.

 

Sposób przygotowania:

  • Krewetki rozmroź, umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem. Dodaj posiekany czosnek i paprykę. Warzywa smaż przez chwilę (ok. 15 sekund) na małym ogniu do zarumienienia czosnku. Dodaj przecier pomidorowy, wino, sól i pieprz. Całość gotuj około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut. Odsącz.
  • Na patelnię z przygotowanym sosem pomidorowym wyłóż krewetki oprószone solą. Gotuj na średnim ogniu po 1 minucie na każdą stronę.
  • Zmniejsz ogień. Dodaj śmietanę kremówkę i natkę pietruszki. Gotuj, cały czas mieszając (przez około 15 sekund).
  • Na patelnię z krewetkami i sosem wyłóż ugotowany i odsączony makaron. Wymieszaj.

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady