Przepis na szałot, czyli tradycyjne danie kuchni śląskiej z ziemniaków, boczku i ogórków

Szałot
Fot. ©fanfo/Fotolia

Szałot śląski to rodzaj tradycyjnej sałatki warzywnej podsmażanej na patelni z dodatkiem sosu octowo-koperkowego. Można ją przygotować w zaledwie 20 minut.

 

Szałot na śląsku był przygotowywany na wszelkie uroczystości rodzinne, np. chrzciny, komunie, wesela, pogrzeby i odpusty. Tradycyjnie serwowano go na śniadanie wielkanocne do gotowanej, białej kiełbasy. Na wigilię podawano go ze śledziami. Pierwotna wersja szałotu była znacznie uboższa, do jej przyrządzenia wystarczyło mleko, mąka, trochę pietruszki, maggi i kartofle. Całość doprawiało się octem z cukrem i pieprzem.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl - Falafel

Szałot śląski – przepis na pożywne śniadanie i szybki obiad.

Szałot to smaczna sałatka, którą podaje się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest niesamowicie sycąca.

 

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • miski.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g ziemniaków,
  • 250 g boczku wędzonego,
  • 250 g ogórków kiszonych,
  • 1 cebula,
  • 1 pęczek kopru,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Wskazówki: Szałot śląski najlepiej smakuje podawany na ciepło.

 

Sposób przygotowania:

  • Obrane ziemniaki ugotuj i pozostaw do ostygnięcia.
  • Pokrój ziemniaki i boczek w centymetrową kostkę, a cebulę posiekaj.
  • Rozgrzej na patelni jedną łyżkę oleju.
  • Podsmaż wszystko, aż cebula się zarumieni i odstaw do ostudzenia.
  • Ogórki ze skórką pokrój w talarki.
  • Koperek posiekaj i wymieszaj z olejem i octem.
  • Dodaj wszystko do siebie i wymieszaj.
  • Dopraw solą i pieprzem według uznania. Gotowe.

 

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje