Przepis na pyszną roladę śląską

Rolada śląska
Fot. ©photocrew/Fotolia

Przygotowanie rolady śląskiej jest proste i trwa około godziny. Jej składnikami są mięso wieprzowe, ogórki kiszone, boczek i kiełbasa.

 

Rolada to potrawa mięsna. Tradycyjnie przygotowywana z wołowiny lub wieprzowiny. Nadziewana farszem najczęściej z boczku, kiełbasy, ogórka, cebuli czy skórki chleba. Na Górnym Śląsku podawana z modrą kapustą i kluskami śląskimi. W innych regionach polski znana również jako zraz wołowy.

POLECAMY: Makowiec wegański

Rolada śląska

Pomysł na roladę śląską nadziewaną cebulą, ogórkiem kiszonym, boczkiem i kiełbasą. Smakuje wyśmienicie podawana razem z kluskami śląskimi.

 

Potrzebujesz:

  • szpikulców do spięcia rolad,
  • maszynki do mielenia,
  • patelni,
  • tłuczka do mięsa.

 

Składniki na 6 porcji:

  • 6 grubych plastrów mięsa wieprzowego np. karkówki, łopatki lub szynki,
  • cebula (do smaku),
  • 2 ogórki kiszone,
  • 6 plasterków boczku wędzonego,
  • 6 plasterków kiełbasy,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • 6 łyżeczek musztardy stołowej,
  • masło (do wysmarowania brytfanny),
  • woda (do podlewania rolad).

 

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem na kotlety.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Wysmaruj cienko musztardą.
  • Zmiel w maszynce boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki.
  • Nałóż farsz na plastry mięsa i zawiń ciasno w rulon, aby farsz po bokach nie wypadł.
  • Zepnij każdy rulon szpikulcem.
  • Patelnię wysmaruj masłem.
  • Nałóż rolady do patelni.
  • Smaż pod przykryciem do miękkości.
  • Od czasu do czasu podlewaj wodą.
  • Po usmażeniu wyjmuj szpikulce z rolad.

 

Smacznego!

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady