Przepis na hekele, czyli mieszankę śledziowo-ogórkową – przepis kuchni śląskiej

Hekele
Fot. ©zoryanchik/Fotolia

Hekele można przyrządzić w niecałe dwadzieścia minut. Smakują wyśmienicie podawane z białym pieczywem.

 

Hekele to tradycyjna śląska potrawa przyrządzana na zimno z wymoczonego śledzia, jajka, ogórka kiszonego, cebuli, z dodatkiem musztardy i doprawiona pieprzem. Podawana – nie tylko w czasie postu – na kolację z ziemniakami lub białym pieczywem. Hekele na śląsku często też są mielone na jednolitą pastę do smarowania pieczywa.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z makiem

Hekele śląskie

Hekele idealnie nadają się na zdrowy i pożywny podwieczorek dla całej rodziny. Smakują wyśmienicie oraz mają niesamowity aromat.

 

Potrzebujesz:

  • miski.

 

Składniki na 2 porcje:

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Wskazówki: Hekele podawaj ze świeżym pieczywem.

 

Sposób przygotowania:

  • Wymocz śledzie w wodzie przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
  • Posiekaj je na drobno.
  • Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę.
  • Ugotuj jajka na twardo.
  • Jajka pokrój na drobno.
  • Zmieszaj wszystko i dodaj musztardę.
  • Dopraw pieprzem. Gotowe.

 

Smacznego!


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje