Przepis na hekele, czyli mieszankę śledziowo-ogórkową – przepis kuchni śląskiej

Hekele
Fot. ©zoryanchik/Fotolia

Hekele można przyrządzić w niecałe dwadzieścia minut. Smakują wyśmienicie podawane z białym pieczywem.

 

Hekele to tradycyjna śląska potrawa przyrządzana na zimno z wymoczonego śledzia, jajka, ogórka kiszonego, cebuli, z dodatkiem musztardy i doprawiona pieprzem. Podawana – nie tylko w czasie postu – na kolację z ziemniakami lub białym pieczywem. Hekele na śląsku często też są mielone na jednolitą pastę do smarowania pieczywa.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: omlet grzybowy

Hekele śląskie

Hekele idealnie nadają się na zdrowy i pożywny podwieczorek dla całej rodziny. Smakują wyśmienicie oraz mają niesamowity aromat.

 

Potrzebujesz:

  • miski.

 

Składniki na 2 porcje:

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Wskazówki: Hekele podawaj ze świeżym pieczywem.

 

Sposób przygotowania:

  • Wymocz śledzie w wodzie przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
  • Posiekaj je na drobno.
  • Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę.
  • Ugotuj jajka na twardo.
  • Jajka pokrój na drobno.
  • Zmieszaj wszystko i dodaj musztardę.
  • Dopraw pieprzem. Gotowe.

 

Smacznego!


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady