Tradycyjna kuchnia lubelska. Jak przygotować cebularze, piróg biłgorajski oraz pierogi lubelskie

Pierogi z kaszą gryczaną położone na talerzu.
Fot. ©Patryk Michalski/Fotolia.com

Znanymi potrawami kuchni lubelskiej są pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem oraz piróg biłgorajski. Ten ostatni to rodzaj pasztetu z ziemniaków i dodatków. Oba dania można przygotować na obiad. Cebularz, czyli bułka drożdżowa z cebulą i makiem, idealnie sprawdzi się jako sycąca, wegetariańska przekąska.

 

Produkty regionalne Lubelszczyzny bazują na mące pszennej, ziemniakach, kaszach, nabiale, przetworach oraz sezonowych warzywach i owocach. Jedną z najpopularniejszych potraw Polski Wschodniej jest forszmak, czyli rodzaj gęstej zupy z ogórkiem kiszonym

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z makiem

Cebularz lubelski, czyli bułka z cebulą

Cebularz lubelski to rodzaj placka drożdżowego posypanego cebulą i makiem. Bułka stanowi świetną przekąskę w ciągu dnia.

 

Składniki na ciasto (na 12 porcji):

  • 50 gramów świeżych drożdży,
  • 500 gramów mąki pszennej,
  • 250 mililitrów mleka,
  • 50 gramów masła,
  • jajko,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka soli.


Składniki na farsz:

  • 3 cebule,
  • 100 gramów maku,
  • łyżka oleju,
  • szczypta soli.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokrój w kostkę i gotuj przez 2 minuty we wrzątku. Warzywo odcedź i wymieszaj z makiem, solą oraz olejem.
  • Mleko podgrzej, wsyp cukier i pokruszone drożdże. Odstaw na godzinę.
  • Do rozpuszczonego masła dodaj zaczyn drożdżowy, sól, jajko oraz mąkę i całość wymieszaj.
  • Zagnieć i rozwałkuj ciasto, po czym wytnij z niego koła.
  • Na surowe placki rozłóż farsz cebulowy.
  • Cebularze piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

 

Dobra rada: Upieczony cebularz dobrze smakuje posmarowany masłem.

 

Smacznego!

Przepis na piróg biłgorajski

Piróg biłgorajski, zwany krupniakiem, to rodzaj zapiekanki lub pasztetu. Doskonale smakuje z mięsem i warzywami.

 

Składniki (na 10 porcji):

  • pół kilograma ugotowanych ziemniaków,
  • pół kilograma ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 200 gramów sera białego,
  • 200 mililitrów śmietany,
  • 100 gramów słoniny,
  • jajko,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

 

Czas przygotowania: 2,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki zmiel w prasce i połącz z kaszą.
  • Ze słoniny usmaż skwarki.
  • Wszystkie składniki umieść w naczyniu i dokładnie wymieszaj.
  • Masę przełóż do formy do pieczenia.
  • Piecz przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

 

Dobra rada: Możesz również przygotować piróg biłgorajski z kaszy jaglanej (zamiast gryczanej).

 

Smacznego!

Pierogi lubelskie krok po kroku

Pierogi lubelskie z kaszą gryczaną to dobry pomysł na obiad. Ich inna nazwa to pierogi wiejskie.

 

Składniki na ciasto (na kilkanaście porcji):

  • pół kilograma mąki,
  • 250 mililitrów wody,
  • jajko,
  • szczypta soli.

 

Składniki na farsz:

  • 250 gramów ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 200 gramów twarogu,
  • 50 gramów cukru,
  • żółtko jaja.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Dokładnie wymieszaj kaszę, twaróg, cukier i żółtko.
  • Z mąki, jajka, wody i soli zagnieć ciasto i rozwałkuj je.
  • Z placka wytnij koła. Każde napełnij farszem i ulep pierogi.
  • Pierogi gotuj na osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.

 

Dobra rada: Pierogi lubelskie na słodko warto polać jogurtem naturalnym i obsypać owocami.

 

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje