Kuchnię litewską tworzą przepisy z wielu krajów. Najbardziej charakterystyczne są dania robione z surowych ziemniaków i dużych ilości tłustych mięs. Cepeliny z aromatycznymi skwarkami czy długo pieczoną babkę ziemniaczaną z chrupiącą skórką podaje się z kiszonkami i gorącą herbatą.

Reklama

Kuchnię litewską kształtowały różne narodowości zamieszkujące tamte tereny. Obecnie słynie z potraw sycących, tłustych, z dużą ilością ziemniaków i mięs, podawanych z ciemnym, lekko kwaśnym chlebem.

Przepis na cepeliny z mięsem mielonym

Rada: cepeliny podawaj polane masłem, ze skwarkami z boczku, z kwaśną śmietaną oraz surówką z kiszonej kapusty i startej marchewki. Można również przygotować farsz bezmięsny – ze zmielonego twarogu, śmietany, masła i jajek.

Zobacz także

Składniki na ciasto (na 4 porcje):

  • 1 kilogram surowych ziemniaków,
  • 4 średnie ugotowane ziemniaki,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 300 gramów mielonego mięsa (wieprzowina, wołowina lub mieszane),
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: 75 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania ciasta:

  • Obierz i wyszoruj ziemniaki.
  • Zetrzyj je na tarce i wyciśnij w płótnie.
  • Poczekaj, aż w płótnie wytrąci się osad ziemniaczany i wylej płyn.
  • Zetrzyj ugotowane ziemniaki i połącz w dużej misce ze startymi surowymi ziemniakami, mączką ziemniaczaną z płótna i solą.
  • Masę dokładnie wymieszaj i podziel na porcje po około 100 gramów.

Sposób przygotowania farszu:

  • Pokrój drobno cebule i podsmaż je na złoto na oleju.
  • Dodaj cebule do mięsa mielonego i dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
  • Wyrabiaj dłońmi przez 2 minuty na jednolitą masę.
  • Z każdej porcji ciasta uformuj podłużną pyzę i ułóż na jej środku nieco farszu.
  • Zawiń je dokładnie, aby nadzienie nie wystawało i gotuj w lekko osolonym wrzątku około 30 minut.
  • Wyłów cepeliny ostrożnie łyżką cedzakową i podawaj gorące.

Przepis na babkę ziemniaczaną (kugiel lub kugelis)

Litewska babka ziemniaczana przypomina na przekroju zwarte ciasto, z widocznymi kawałkami mięsa i chrupiącą skórką. Smakuje wspaniale z ogórkami kiszonymi i buraczkami na ciepło.

Składniki (na 10 porcji – duże prostokątne naczynie do zapiekania):

  • 2 kilogramy ziemniaków,
  • pół kilograma chudego boczku,
  • 3 całe jaja,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • odrobina oleju do wysmarowania naczynia,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: około 90 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz i wyszoruj ziemniaki.
  • Zetrzyj je na tarce i odciśnij wodę, nie wylewając jej.
  • Pokrój boczek w kostki i usmaż go na suchej patelni.
  • Nagrzej piekarnik do 190° Celsjusza.
  • Po około 10 minutach odlej wodę z soku wyciśniętego ze startych ziemniaków, zostawiając skrobię.
  • W dużej misce wymieszaj usmażony boczek, starte ziemniaki, drobno pokrojoną cebulę i czosnek, skrobię z ziemniaków, jajka, sól, pieprz.
  • Posmaruj naczynie do zapiekania olejem i przełóż do niego masę ziemniaczano-boczkową.
  • Skrop zapiekankę olejem i piecz w piekarniku przynajmniej godzinę do zbrązowienia.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama