Flan to rodzaj delikatnego, puszystego musu, jaki wykonuje się na bazie mleka, jajek oraz cukru. Deser najlepiej podawać lekko schłodzony i oblany karmelem. Po wyjęciu flanu na talerz można do dodatkowo ozdobić świeżymi owocami bądź gałką lodów.

Reklama

Flan to jeden z najpopularniejszych deserów, jakie przygotowuje się w Hiszpanii, choć idea jego powstania narodziła się u starożytnych Rzymian. Tradycyjny flan (tzw. flan casero) tworzy się na bazie 3 podstawowych składników, jakimi są: jajka, mleko oraz cukier, ale przepis na deser można dowolnie modyfikować i dodawać do niego, np.: wanilię, płynną czekoladę, świeże owoce, migdały, pistacje, cynamon czy domowe konfitury.

Tradycyjny flan - przepis

W przepisie należy użyć cukru, aby otrzymać karmel. Rozpuszczony cukier można wykonać także w wersji wegańskiej, na bazie brązowego cukru, oleju oraz mleka kokosowego.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • rondla,
  • 5 małych foremek,
  • garnka,
  • miksera.

Składniki (na 5 porcji):

  • 500 ml mleka 3,2%,
  • 3 całe jajka,
  • 2 żółtka,
  • 10 łyżek cukru,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii (opcjonalnie).

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Do małego rondla wsyp 5 łyżek cukru i na niewielkim ogniu rozpuść go, aż się skarmelizuje.
  • Jeszcze gorący karmel rozlej do 5 małych foremek i rozprowadź go po ich dnie (rób to szybko, aby karmel nie zastygł).
  • Mleko przelej do garnka, dodaj wanilię, zagotuj i odstaw do ostygnięcia.
  • Jajka z cukrem ubij na gładką masę.
  • Dodaj ostudzone mleko i dokładnie wymieszaj całość.
  • Przelej masę do foremek z karmelem.
  • Foremki umieść w dość wysokiej blachy do pieczenia i wypełnij ją wodą (mniej więcej do połowy wysokości foremek).
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz flan przez 40 minut.
  • Deser pozostaw do ostygnięcia a następnie schłodź w lodówce.
  • Aby wyjąć flan z foremek, wystarczy przesunąć nożem dookoła krawędzi formy a następnie szybkim ruchem obrócić ją, aby zawartość została na talerzu.
  • Hiszpański deser podawaj z dowolnie wybranymi składnikami, np.: oblany świeżym karmelem bądź ze świeżymi owocami, gałką lodów, bitą śmietaną lub czekoladą.

Smacznego!

Wskazówka: Resztki stwardniałego karmelu z dna rondla można łatwo usunąć bez konieczności skrobania po jego dnie nożem. Wystarczy nalać wody do naczynia i ją zagotować.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama