Smaki Azji: kuchnia chińska, japońska, wietnamska i koreańska

Tradycyjne dania kuchni azjatyckiej położone na stole.
Fot. ©VICUSCHKA/Fotolia.com

Znane na całym świecie dania kuchni azjatyckiej – sushi, sajgonki czy kaczka po pekińsku – tylko w niewielkim stopniu pozwalają poznać bogactwo orientalnych smaków. W Azji jada się dania słodko-kwaśne, na bazie ryżu i soi, a tamtejsze wynalazki kulinarne są podstawą kuchni wegańskiej.

Ogólna charakterystyka kuchni azjatyckiej

Kuchnia w Azji jest bardzo zdrowa – sprawia, że mieszkańcy tego kontynentu znacznie rzadziej niż Europejczycy cierpią na choroby cywilizacyjne, a zwłaszcza na nadwagę. Dużo ryb, owoców morza, warzyw, a mało tłustego mięsa i nabiału – to sekret zdrowia Azjatów. W każdym kraju Dalekiego Wschodu bazę dań stanowi ryż bądź cieniutki makaron ryżowy. Popularne są też przyprawy o intensywnym aromacie (imbir, curry, kardamon), przede wszystkim ostre (chili, wasabi). W azjatyckiej kuchni bardzo chętnie wykorzystuje się też produkty sojowe: tempeh i tofu, a także algi morskie. Potrawy serwuje się w niewielkich porcjach, choć na talerzach jest bardzo wiele składników o rozmaitych smakach (ostre współwystępują ze słodkimi). Za najbardziej charakterystyczną cechę kuchni w Azji należałoby więc uznać różnorodność, również dlatego, że wszystkie dalekowschodnie kraje słyną z nieco innej kultury przyrządzania i jedzenia posiłku.

Kuchnia azjatycka: chińska

W Chinach każdy region ma swoją specyficzną kuchnię. Na północy popularniejsze niż ryż są makaron i pieczywo, na południu dominują owoce morza, na zachodzie – pikantna wołowina, a na wschodzie – słodkie dania na bazie brązowego ryżu. Chyba najbardziej znaną potrawą chińską na świecie jest kaczka po pekińsku na słodko, serwowana z sosem hoisin (sojowo-śliwkowym). Mniej rozpowszechnione danie – pierożki wontony – dopiero zaczyna wkraczać do kuchni europejskiej, choć w Chinach jada się je już od wieków. Są to sakiewki z ciasta nadziewane krewetkami, warzywami bądź mięsem i smażone na głębokim oleju. Każdy miłośnik azjatyckiej kuchni powinien spróbować też ramenu, czyli chińskiego rosołu, który sprzedawany jest jako fast food.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki pl: jak szybko obrać pomidora ze skórki

Kuchnia azjatycka: japońska

Japonia słynie z sushi, lecz nie warto na nim poprzestawać, odkrywając tamtejsze smaki. W Kraju Kwitnącej Wiśni jada się bardzo dużo zup. Jedną z bardziej popularnych jest zdrowa miso-shiru ze sfermentowanej soi i ryżu (lub jęczmienia). Japończycy lubią siedzieć przy dymiącym kociołku z bulionem (shabu-shabu) i zanurzać w nim mięso, owoce morza, ryby oraz grzyby, a następnie wyjadać je pałeczkami. Na koniec posiłku wypijają powstały wywar.

Kuchnia azjatycka: wietnamska

Z kuchni wietnamskiej na cały świat dotarły już sajgonki (nem), czyli naleśniki zawijane w papier ryżowy z nadzieniem mięsnym, rybnym lub warzywnym. Wietnamczycy popijają je aromatyczną zieloną herbatą jaśminową bądź sokiem z trzciny cukrowej. Tamtejsza kuchnia pachnie miętą, limonką i kolendrą, a cukier służy w niej nie tylko do przygotowywania słodkości.

Kuchnia azjatycka: koreańska

W kuchni koreańskiej królują pikantne smaki uzyskiwane m.in. dzięki dodatkowi ostrej pasty doenjang na bazie soi. Tam powstało danie kimchi, czyli kapusta pekińska ukiszona z innymi składnikami warzywnymi (czosnkiem, cebulą, rzodkwią, papryką) oraz rybnymi (krewetkami, anchois i innymi owocami morza). Doprawia się je chili, sosem sojowym i ziarnami sezamu. W Korei jada się też hoe – surowy filet ryby zawijany w liść sałaty i maczany w sosie gochujang.


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady