Kuchnia arabska słynie z zamiłowania do świeżych warzyw – pomidorów, bakłażanów, pietruszki, cebuli, papryki i warzyw strączkowych. Najpopularniejszymi dodatkami do dań są tahini (pasta sezamowa), hummus (pasta z ciecierzycy) i falafel (smażone kulki z przyprawionej ciecierzycy lub bobu). Pieczywo – sezamowe chlebki, obwarzanki, pity (okrągłe pszenne placki) i podpłomyki (cienkie placki z mąki, soli i wody) – to ważne uzupełnienie dań kuchni arabskiej.

Reklama

Pasta tahini może mieć intensywny aromat lub lekko gorzki smak. Różnica wynika ze sposobu przygotowania pasty sezamowej – z nasion lekko podprażanych lub niełuskanych.

Przepis na chlebek z tahini – słodki zawijaniec

Potrzebujesz:

  • stolnicy,
  • dużej miski,
  • formy do pieczenia,
  • małej miseczki,
  • łyżki,
  • papieru do pieczenia,
  • folii spożywczej,
  • bawełnianej ściereczki,
  • rondla,
  • widelca,
  • silikonowego pędzla,
  • wałka.

Zobacz także

Składniki na 3 chlebki:

  • 25 g drożdży,
  • 1 łyżeczka białego cukru,
  • 75 ml letniej wody,
  • 250 ml mleka,
  • 75 g masła,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • 450 g mąki,
  • 150 g pasty tahini,
  • 150 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki wody,
  • łyżeczka ziaren sezamu,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Czas przygotowania: 3 godziny + czas pieczenia

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Drożdże i biały cukier przełóż do dużej miski i zalej letnią wodą.
  • Składniki wymieszaj, aż do rozpuszczenia cukru i wody.
  • Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Mleko, cukier trzcinowy, masło i sól przełóż do rondla i postaw na niewielkim ogniu.
  • Ciągle mieszając, podgrzewaj całość, aż do rozpuszczenia i połączenia się składników.
  • Mleczno-maślany roztwór zdejmij z ognia i zostaw do wystygnięcia.
  • Ostudzone mleko z masłem przelej do wyrośniętych drożdży i wymieszaj.
  • Do rozczynu stopniowo dodawaj mąkę (po pól szklanki) i mieszaj, aby składniki dobrze się połączyły. Jeżeli ciasto będzie zbyt mokre (będzie trudno odchodzić od ścianek miski), dodatkowo dodaj jedną-dwie łyżki mąki.
  • Wyrobione ciasto przełóż do miski nasmarowanej oliwą.
  • Miskę przykryj folią spożywczą i bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny, aby ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto wyrób delikatnie dłonią i podziel na 3 równe części.
  • Stolicę oprósz mąką i przełóż na nią trzy kule ciasta drożdżowego.
  • Ciasto ponownie przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Tahini wymieszaj w pojemniku, aby dobrze połączyła się z olejem sezamowym.
  • Pastę sezamową przełóż do niewielkiej miski, dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
  • Jedną kulę ciasta rozwałkuj na grubość około 3 mm i średnicę 30 cm.
  • Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj ⅓ pasty sezamowej i posyp szczyptą cynamonu.
  • Ciasto zwiń w rulon i skręć w postać ślimaka.
  • Postępuj w ten sam sposób z pozostałymi kulami ciasta drożdżowego.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, a formę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Gotowe chlebki przełóż do brytfanny.
  • Jajko wbij do małej miseczki i rozkłóć widelcem.
  • Silikonowy pędzel zanurz w jajku posmaruj nim powierzchnię chlebków.
  • Chlebki z tahini posyp ziarnami sezamu i piecz przez 25-30 minut w 180 stopni C.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama