Makaron z krewetkami tygrysimi w sosie winno-maślanym i makaroj sojowy z krewetkami - przepisy

spaghetti z krewetkami
Fot. ©fudio/Fotolia.com

Makaron z krewetkami pysznie smakuje po połączeniu ich z masłem oraz winem. Idealny dodatek do dania to natka pietruszki i czosnek. Do krewetek pasuje też makaron sojowy. Można go podać z podprażonym sezamem, pędami bambusa i grzybami mun.

Krewetki to potrawa o delikatnym smaku, idealna na grilla oraz jako dodatek np. do makaronu. Doskonale smakują podsmażone na oliwie extra vergine lub maśle. Można je podawać z podsmażoną papryczką chili.

Makaron z krewetkami w wersji śródziemnomorskiej: w sosie winno-maślanym

Składniki:

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: piernik świąteczny

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz krewetki z pancerzy. Pozostaw ogonki.
  • Natnij grzbiet krewetki na środku i sprawdź, czy trzeba usunąć jelito. Przypomina ono ciemną nitkę wzdłuż tułowia.
  • Umyj i osusz krewetki.
  • Zagotuj wodę na spaghetti i posól ją.
  • Ugotuj makaron al dente.
  • Kiedy będzie gotowy, odcedź go. Zachowaj 1/4 szklanki wody z gotowania.
  • Obierz czosnek i pokrój go w plasterki.
  • Rozgrzej olej lub oliwę na patelni. Włóż czosnek i lekko go zrumień.
  • Dodaj masło oraz krewetki i posól je.
  • Zwiększ ogień i smaż przez około 15 sekund z każdej strony.
  • Umyj i posiekaj natkę pietruszki.
  • Opłucz pomidorki i przekrój je na pół.
  • Wlej wino na patelnię, a następnie dodaj natkę pietruszki i pomidorki.
  • Smaż całość przez około minutę, mieszając co chwilę. Pomidorki powinny w tym czasie zmięknąć.
  • Dodaj makaron i wlej wodę pozostałą z jego gotowania.
  • Zagotuj wszystkie składniki na dużym ogniu.
  • Dopraw danie świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron sojowy z krewetkami czyli kuchnia azjatycka

Składniki:

  • 400 g krewetek,
  • 250 g makaronu sojowego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 100 g groszku cukrowego,
  • 150 g pędów bambusa,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 10 namoczonych grzybów mun,
  • 4 łyżki oleju,
  • sos słodko-kwaśny.

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj paprykę.
  • Pokrój ją oraz grzyby mun w cienkie słupki.
  • Namocz makaron sojowy we wrzątku na około 5 minut. Po upływie tego czasu odcedź go.
  • Rozgrzej olej na patelni i smaż na niej paprykę, groszek, pędy bambusa oraz sezam przez około 5 minut. Mieszaj co chwilę.
  • Obierz krewetki i dodaj je do pozostałych składników.
  • Dopraw całość sosem oraz przyprawami.
  • Wymieszaj wszystko z makaronem.
  • Podawaj danie posypane szczypiorkiem.

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady