Makaron z krewetkami pysznie smakuje po połączeniu ich z masłem oraz winem. Idealny dodatek do dania to natka pietruszki i czosnek. Do krewetek pasuje też makaron sojowy. Można go podać z podprażonym sezamem, pędami bambusa i grzybami mun.

Reklama

Krewetki to potrawa o delikatnym smaku, idealna na grilla oraz jako dodatek np. do makaronu. Doskonale smakują podsmażone na oliwie extra vergine lub maśle. Można je podawać z podsmażoną papryczką chili.

Makaron z krewetkami w wersji śródziemnomorskiej: w sosie winno-maślanym

Składniki:

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Zobacz także

Sposób przygotowania:

  • Obierz krewetki z pancerzy. Pozostaw ogonki.
  • Natnij grzbiet krewetki na środku i sprawdź, czy trzeba usunąć jelito. Przypomina ono ciemną nitkę wzdłuż tułowia.
  • Umyj i osusz krewetki.
  • Zagotuj wodę na spaghetti i posól ją.
  • Ugotuj makaron al dente.
  • Kiedy będzie gotowy, odcedź go. Zachowaj 1/4 szklanki wody z gotowania.
  • Obierz czosnek i pokrój go w plasterki.
  • Rozgrzej olej lub oliwę na patelni. Włóż czosnek i lekko go zrumień.
  • Dodaj masło oraz krewetki i posól je.
  • Zwiększ ogień i smaż przez około 15 sekund z każdej strony.
  • Umyj i posiekaj natkę pietruszki.
  • Opłucz pomidorki i przekrój je na pół.
  • Wlej wino na patelnię, a następnie dodaj natkę pietruszki i pomidorki.
  • Smaż całość przez około minutę, mieszając co chwilę. Pomidorki powinny w tym czasie zmięknąć.
  • Dodaj makaron i wlej wodę pozostałą z jego gotowania.
  • Zagotuj wszystkie składniki na dużym ogniu.
  • Dopraw danie świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron sojowy z krewetkami czyli kuchnia azjatycka

Składniki:

  • 400 g krewetek,
  • 250 g makaronu sojowego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 100 g groszku cukrowego,
  • 150 g pędów bambusa,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 10 namoczonych grzybów mun,
  • 4 łyżki oleju,
  • sos słodko-kwaśny.

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj paprykę.
  • Pokrój ją oraz grzyby mun w cienkie słupki.
  • Namocz makaron sojowy we wrzątku na około 5 minut. Po upływie tego czasu odcedź go.
  • Rozgrzej olej na patelni i smaż na niej paprykę, groszek, pędy bambusa oraz sezam przez około 5 minut. Mieszaj co chwilę.
  • Obierz krewetki i dodaj je do pozostałych składników.
  • Dopraw całość sosem oraz przyprawami.
  • Wymieszaj wszystko z makaronem.
  • Podawaj danie posypane szczypiorkiem.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama