Przepisy na kotlety mielone na ostro i z papryką, szpinakiem i otrębami

Kotlety mielone
Fot. Pixabay/PDImage/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Kotlety mielone inaczej niż tradycyjnie mogą być serwowane na różne sposoby. To danie ma ogromny potencjał, bo mięso mielone jest bardzo plastyczne i można je formować z dodatkiem dowolnych składników, a każde czynią z tradycyjnych kotletów zupełnie nowe danie. Dietetyczne warzywne mielone ze szpinakiem i ostre z chilli i papryczką jalapeno to tylko niektóre z ciekawych pomysłów na mielone. Mogą być inspiracją do własnych wariacji kuchennych na temat „mielone inaczej”.

Przepis na dietetyczne kotlety mielone: z papryką, szpinakiem i otrębami

Składniki:

  • 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego (z kurczaka lub indyka),
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki gęstego serka wiejskiego,
  • 3 łyżki mielonych otrębów,
  • 1 mała cebula,
  • pół czerwonej papryki,
  • kilka listków świeżego szpinaku,
  • szczypta: soli, pieprzy, ostrej i słodkiej papryki.

 

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: keks świąteczny

Sposób przygotowania:
1. Szpinak, paprykę i cebulę dokładnie umyj i pokrój na drobne kawałki.
2. Warzywa i pozostałe składniki wymieszaj w misce, aż stworzą spójną masę.
3. Uformuj kotleciki przy pomocy dłoni lub łyżką. Wielkość i kształt są dowolne.
4. Gotowe kotlety poukładaj na blasze do pieczenia (niezbyt blisko siebie, aby się nie posklejały) i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 20 min.

Przepis na kotlety mielone na ostro: z chilli i papryczką jalapeno

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego mięsa mielonego,
  • 10 dag zielonych oliwek ze słoika,
  • 10 dag suszonych pomidorów,
  • 2 papryczki chilli w zalewie,
  • 5 krążków jalapeno,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka łyżek mąki,
  • kilka łyżek oleju,
  • szczypta soli i pieprzu.


Sposób przygotowania:
1. Oliwki, pomidory suszone, chilli, jalapeno i czosnek pokrój w bardzo drobne kawałki.
2. Do mięsa mielonego wbij jajka, a następnie dodaj przyprawy i pokrojone składniki, mieszaj aż uzyskasz plastyczną masę. Jeśli będzie za rzadka, możesz zagęścić ją mąką.
3. Uformuj kotlety i podsmaż je z obu stron na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Uważaj, żeby nie przetrzymać ich na patelni, bo warzywa mogą się szybko przypiec na czarno.

 

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje