Kotlety mielone inaczej niż tradycyjnie mogą być serwowane na różne sposoby. To danie ma ogromny potencjał, bo mięso mielone jest bardzo plastyczne i można je formować z dodatkiem dowolnych składników, a każde czynią z tradycyjnych kotletów zupełnie nowe danie. Dietetyczne warzywne mielone ze szpinakiem i ostre z chilli i papryczką jalapeno to tylko niektóre z ciekawych pomysłów na mielone. Mogą być inspiracją do własnych wariacji kuchennych na temat „mielone inaczej”.

Reklama

Przepis na dietetyczne kotlety mielone: z papryką, szpinakiem i otrębami

Składniki:

  • 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego (z kurczaka lub indyka),
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki gęstego serka wiejskiego,
  • 3 łyżki mielonych otrębów,
  • 1 mała cebula,
  • pół czerwonej papryki,
  • kilka listków świeżego szpinaku,
  • szczypta: soli, pieprzy, ostrej i słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:
1. Szpinak, paprykę i cebulę dokładnie umyj i pokrój na drobne kawałki.
2. Warzywa i pozostałe składniki wymieszaj w misce, aż stworzą spójną masę.
3. Uformuj kotleciki przy pomocy dłoni lub łyżką. Wielkość i kształt są dowolne.
4. Gotowe kotlety poukładaj na blasze do pieczenia (niezbyt blisko siebie, aby się nie posklejały) i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 20 min.

Przepis na kotlety mielone na ostro: z chilli i papryczką jalapeno

Składniki:

Zobacz także
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego mięsa mielonego,
  • 10 dag zielonych oliwek ze słoika,
  • 10 dag suszonych pomidorów,
  • 2 papryczki chilli w zalewie,
  • 5 krążków jalapeno,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka łyżek mąki,
  • kilka łyżek oleju,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:
1. Oliwki, pomidory suszone, chilli, jalapeno i czosnek pokrój w bardzo drobne kawałki.
2. Do mięsa mielonego wbij jajka, a następnie dodaj przyprawy i pokrojone składniki, mieszaj aż uzyskasz plastyczną masę. Jeśli będzie za rzadka, możesz zagęścić ją mąką.
3. Uformuj kotlety i podsmaż je z obu stron na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Uważaj, żeby nie przetrzymać ich na patelni, bo warzywa mogą się szybko przypiec na czarno.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama