Dwa przepisy na schabowe inaczej

Kotlet schabowy z ananasem
Fot. Pixabay/solucionindividual/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Gotowanie może być prawdziwą sztuką. Eksperymenty kulinarne tworzą dania o niebanalnym, intrygującym smaku Jeśli trochę zmodernizujesz staropolski przepis na kotlety, otrzymasz danie, które zachwyci podniebienia smakoszy.

Przepis na kotlet schabowy z sokiem z pomarańczy i winem – około 6-7 sztuk

Rady:

  • Mięso będzie bardziej aromatyczne, jeśli zostawisz je w zaprawie na noc w lodówce.
  • Danie doskonale komponuje się z sałatką szparagową i młodymi ziemniakami.
  • Jeśli lubisz aromat czosnkowy, zamiast zwykłego masła możesz użyć masła czosnkowego.

 

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: jajecznica ze szpinakiem

Składniki:

  • 500 gramów schabu bez kości,
  • 1 jajko,
  • 2,5 łyżki mąki,
  • 2,5 łyżki bułki tartej,
  • 2,5 łyżki płatków kukurydzianych,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy,
  • skórka z pomarańczy pocięta na cienkie paski,
  • 0,25 szklanki białego wina,
  • olej rzepakowy / oliwa z oliwek,
  • 4 goździki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku.

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przyrządzenia:

1. Umyj dokładnie mięso.

2. Podziel mięso na 6-7 porcji.

3. Wszystkie kawałki schabu rozbij tłuczkiem.

4. Natrzyj mięso solą i pieprzem.

5. Czosnek przepuść przez praskę.

6. Zmiażdżonym czosnkiem natrzyj mięso.

7. Mięso przełóż do miski i zalej sokiem z pomarańczy.

8. Odstaw do lodówki na minimum 60 minut.

9. Do miski wsyp mąkę.

10. Do drugiej miski wsyp płatki kukurydziane, bułkę tartą i żółty ser.

11. W talerzu roztrzep jajko.

12. Kotlety z dwóch stron namocz w mące i włóż do miski z płatkami, bułką i serem – obtocz je.

13. Na patelni rozgrzej olej/oliwę z oliwek.

14. Po około 3-4 minutach ułóż na patelni kotlety schabowe.

15. Kotlety podlej winem.

16. Do kotletów na patelni dodaj goździki oraz skórkę pomarańczową.

17. Duś schabowe pod przykryciem przez około 20-25 minut.

Schabowe inaczej – nadziewane pieczarkami (około 8 kotletów)

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa schabowego bez kości,
  • 500 gramów pieczarek,
  • 200 gramów sera żółtego,
  • 2-3 łyżki oleju / oliwy z oliwek,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka czerwona słodka (przyprawa),
  • musztarda.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Mięso dokładnie umyj.

2. Schab podziel na 8 kawałków i rozbij tłuczkiem.

3. Wetrzyj w kotlety pieprz, sól i paprykę.

4. Kotlety posmaruj musztardą.

5. Na każde pół kotleta połóż plaster sera żółtego.

6. Obierz pieczarki i pokrój je na małe kawałki.

7. W garnku podgrzej olej.

8. Do oleju dodaj posiekaną w kostkę cebulę i posyp solą.

9. Duś pod przykryciem do momentu wyparowania wody.

10. Zdejmij pieczarki z gazu.

11. Poczekaj aż staną się letnie.

12. Wyłóż pieczarki na plaster żółtego sera.

13. Przykryj nadzienie drugą połową kotleta.

14. Palcami dociśnij brzegi i zawiń je do środka.

15. Zamocz kotlety w jajku.

16. Obtocz kotlety w bułce tartej.

17. Kotlety smaż na maśle.

 

Smacznego!

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady