Konfitura jabłkowa: jak zrobić powidła z jabłek z dodatkiem rumu i cynamonu

Konfitura z jabłek otoczona świeżymi jabłkami.
Fot. ©aga7ta/fotolia

Powidła z jabłek będą smakowały wyśmienicie z cynamonem i dodatkiem rumu. Nie zapomnij dodać do nich soku z cytryny i cynamonu.

Konfitura jabłkowa może być smacznym dodatkiem do deserów, jogurtów lub naleśników. Nadaje się także do gofrów i ciasta.

Powidła z jabłek – przepis

Składniki (na 8-10 słoików):

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: szybkie ciasto jogurtowe

  • 1,5 kg jabłek,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 3 łyżki cukru,
  • ½ łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 500 g cukru żelującego 2:1,
  • 1 łyżka rumu,
  • sok z połowy cytryny,
  • ½ łyżeczki cynamonu.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj i obierz jabłka. Usuń gniazda nasienne. Pokrój je na ćwiartki. 1 kg jabłek pokrój w kostkę o wymiarach 1x1 cm.
  • Na dużej patelni skarmelizuj (podsmaż na sucho) 3 łyżki cukru. Włóż pokrojone jabłka. Nie przejmuj się, że karmel stwardnieje, to naturalna reakcja. Gotuj 10-15 na niewielkim ogniu. Przez ten czas karmel powinien się rozpuścić.
  • Przełóż jabłka z karmelem do dużego garnka. Dodaj cukier wanilinowy i żelujący, cynamon i wlej sok z cytryny.
  • Zagotuj wszystkie składniki, co jakiś czas mieszając. Gotuj przez 3-4 minuty lub nieco dłużej, ciągle mieszając. Przestań gotować konfiturę, kiedy stężeje. To, czy ma odpowiednią konsystencję, sprawdzisz przekładając na zimny talerz i przechylając go. Zastygające powidła oznaczają, że to odpowiedni moment na zdjęcie garnka z gazu.
  • Zdejmij pianę z konfitury, jeśli powstała. Wlej rum.
  • Przełóż powidła do umytych i wyparzonych słoików i zakręć je. Postaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Dlaczego warto jeść jabłka: właściwości jabłek

Jabłka (owoce i przetwory z nich zrobione) mają następujące właściwości:

  • regulują poziom cholesterolu,
  • usprawniają przemianę materii – najlepiej zjeść jabłko na około 30 minut przed głównym posiłkiem,
  • zawierają bakterie probiotyczne, które wzmacniają odporność i działają korzystnie na funkcjonowanie jelit,
  • zapobiegają powstawaniu nowotworów, w szczególności rakowi jelita grubego,
  • zawierają polifenole, które niwelują działanie wolnych rodników i spowalniają proces starzenia się organizmu,
  • kwercetyna z jabłek zapobiega tworzeniu się stanów zapalnych i ma działanie przeciwalergiczne – hamuje produkcję histaminy.

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje