3 sprawdzone przepisy na bożonarodzeniowy kompot ze świeżej, mrożonej i suszonej żurawiny

Przezroczyste szklanki wypełnione napojem żurawinowym, w misce obok świeża żurawina.
Fot. ©Yingko/Fotolia.com

Kompot z żurawiną świetnie sprawdzi się podczas Wigilii lub bożonarodzeniowego obiadu. Napój ze świeżych owoców doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy jest lekko kwaśny i aromatyczny. Dobrym pomysłem na rozgrzewający napój jest przygotowanie soku z suszonej żurawiny, bakalii oraz przypraw korzennych.

 

Żurawina jest bogata w błonnik, miedź, wapń, fosfor, jod, a także witaminy C oraz z grupy B. Jedzenie owoców korzystnie wpływa na pracę nerek i pęcherza, wzmacnia odporność organizmu, pomaga usuwać bakterie i zapobiega rozwojowi infekcji.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: domowe lody

Przepis na pyszny kompot ze świeżej żurawiny

Kompot ze świeżej żurawiny świetnie sprawdzi się do obiadu. Napój poprawia apetyt, jest orzeźwiający i szybko gasi pragnienie.

 

Składniki (na 6 porcji):

  • 500 gramów świeżej żurawiny,
  • 1 litr wody,
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego. 

 

Czas przygotowania: 45 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Żurawinę oczyść i umyj.
  • Zagotuj wodę w rondlu.
  • Wsyp żurawinę do wrzątku i gotuj przez około 30 minut. Dodaj miód i wymieszaj.
  • Napój przecedź przez sitko o drobnych oczkach.
  • Kompot podawaj na ciepło lub zimno.

 

Dobra rada: Zamiast miodu kompot możesz posłodzić cukrem trzcinowym, stewią lub ksylitolem.

 

Smacznego!

Jak przygotować kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy?

Kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i schłodzony. Napój można podawać z kawałkami owoców.

 

Składniki (na 6 porcji):

  • 500 gramów mrożonej żurawiny,
  • 1 litr wody,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 jabłko,
  • 3 goździki,
  • 1 łyżka cukru.

 

Czas przygotowania: 55 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę w garnku.
  • Obierz i umyj owoce. Jabłko i pomarańczę pokrój w kostkę.
  • Żurawinę i goździki wsyp do wrzątku. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
  • Po 30 minutach do kompotu dodaj pozostałe owoce i gotuj przez kolejny kwadrans.
  • Do napoju wsyp cukier i wymieszaj.
  • Całość przecedź przez sitko o drobnych oczkach.

 

Dobra rada: Kompot będzie bardziej gęsty, jeśli ugotowane owoce zmiksujesz i połączysz z napojem.

 

Smacznego!

Rozgrzewający kompot z suszonej żurawiny, bakalii i przypraw

Kompot z suszonej żurawiny, bakalii oraz przypraw korzennych jest rozgrzewający. Świetnie smakuje po kolacji.

 

Składniki (na 8 porcji):

  • 2 litry wody,
  • 500 gramów suszonej żurawiny,
  • 100 gramów rodzynek,
  • 100 gramów suszonych śliwek,
  • 100 gramów suszonych moreli,
  • laska cynamonu,
  • łyżeczka imbiru,
  • łyżeczka kardamonu,
  • sok z jednej cytryny.

 

Czas przygotowania: 50 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Bakalie przepłucz wodą, a następnie namocz we wrzątku i pozostaw na noc.
  • Wodę wlej do garnka. Dodaj wszystkie składniki.
  • Gotuj przez 40 minut.
  • Podawaj na ciepło.

 

Dobra rada: Zamiast laski cynamonu możesz dodać przyprawę w proszku (zawartość łyżeczki). 

 

Smacznego!


 

Plebiscyt Party

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje