Dekoracje wielkanocne, które cieszą oko i wybornie smakują – zwierzątka z jajek

jajko sadzone z plastrami-marchewki ułożone na kształt zająca
Fot. ©Jenifoto/Fotolia.com

Jajka wielkanocne można przyrządzić na wiele sposobów, np. jako jajka faszerowane, z majonezem czy w sałatkach. Jeśli przy wielkanocnym stole mają zasiąść dzieci, warto urozmaicić menu także wizualnie. Ozdobą stołu i smakowitą przekąską mogą być np. zwierzątka zrobione z jajek na twardo i warzyw.

Jajka na twardo powinno się gotować we wrzątku przez 10 minut. Najlepiej wcześniej wyjąć je z lodówki i poczekać, aż się ogrzeją. Do garnka z wrzątkiem należy wkładać je bardzo delikatnie, żeby skorupka nie popękała. Można użyć do tego łyżki, opuszczając każde jajko powoli na dno. Po wyjęciu z wody jajka na twardo zalewa się zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania w środku.

Przepisy wielkanocne na zajączka i myszki z jajek

Potrawy wielkanocne w formie figurek z jajek na twardo robi się przy użyciu prostych składników, komponując je wedle własnych smaków. Można użyć np. warzyw lub wędliny.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z makiem

Jajka wielkanocne w kształcie zajączka

Potrzebujesz:

  • wykałaczki,
  • noża,
  • deski do krojenia.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 ugotowana marchew,
  • szczypiorek,
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Odkrój jeden koniec jajka, żeby łatwiej je było ustawić w pionie.
  • Z marchewki wytnij dwa paski na uszy, na górze jajka zrób nacięcie nożem i wsuń w nie kawałki marchewki.
  • Wykałaczką zrób dziurki na oczy i wetknij w nie czarny pieprz po jednym ziarenku.
  • Niżej zrób dziurkę na nos i wetknij w nią pieprz, zrób po bokach poziome niewielkie nacięcia nożem i włóż w nie szczypiorek jako wąsy.

Jadalne dekoracje wielkanocne – myszki z jajek na twardo

Potrzebujesz:

  • wykałaczki,
  • noża,
  • deski do krojenia.

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 rzodkiewka,
  • szczypiorek,
  • 1 plaster pepperoni lub salami,
  • 12 ziarenek pieprzu czarnego.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Jajka przekrój wzdłuż na pół, zrób nacięcia na uszy na wierzchu każdej połówki i włóż w otwory plasterki rzodkiewki lub połówki plasterka salami czy pepperoni.
  • Wykałaczką zrób otwory na oczy i poniżej na pyszczek i włóż w nie pieprz.
  • Jajka wielkanocne można przygotować też w kształcie kurczaczków lub innych zwierzątek, a także muchomorków (używając kawałka pomidora).

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady