Dekoracje wielkanocne, które cieszą oko i wybornie smakują – zwierzątka z jajek

jajko sadzone z plastrami-marchewki ułożone na kształt zająca
Fot. ©Jenifoto/Fotolia.com

Jajka wielkanocne można przyrządzić na wiele sposobów, np. jako jajka faszerowane, z majonezem czy w sałatkach. Jeśli przy wielkanocnym stole mają zasiąść dzieci, warto urozmaicić menu także wizualnie. Ozdobą stołu i smakowitą przekąską mogą być np. zwierzątka zrobione z jajek na twardo i warzyw.

Jajka na twardo powinno się gotować we wrzątku przez 10 minut. Najlepiej wcześniej wyjąć je z lodówki i poczekać, aż się ogrzeją. Do garnka z wrzątkiem należy wkładać je bardzo delikatnie, żeby skorupka nie popękała. Można użyć do tego łyżki, opuszczając każde jajko powoli na dno. Po wyjęciu z wody jajka na twardo zalewa się zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania w środku.

Przepisy wielkanocne na zajączka i myszki z jajek

Potrawy wielkanocne w formie figurek z jajek na twardo robi się przy użyciu prostych składników, komponując je wedle własnych smaków. Można użyć np. warzyw lub wędliny.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa owocowa

Jajka wielkanocne w kształcie zajączka

Potrzebujesz:

  • wykałaczki,
  • noża,
  • deski do krojenia.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 ugotowana marchew,
  • szczypiorek,
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Odkrój jeden koniec jajka, żeby łatwiej je było ustawić w pionie.
  • Z marchewki wytnij dwa paski na uszy, na górze jajka zrób nacięcie nożem i wsuń w nie kawałki marchewki.
  • Wykałaczką zrób dziurki na oczy i wetknij w nie czarny pieprz po jednym ziarenku.
  • Niżej zrób dziurkę na nos i wetknij w nią pieprz, zrób po bokach poziome niewielkie nacięcia nożem i włóż w nie szczypiorek jako wąsy.

Jadalne dekoracje wielkanocne – myszki z jajek na twardo

Potrzebujesz:

  • wykałaczki,
  • noża,
  • deski do krojenia.

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 rzodkiewka,
  • szczypiorek,
  • 1 plaster pepperoni lub salami,
  • 12 ziarenek pieprzu czarnego.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Jajka przekrój wzdłuż na pół, zrób nacięcia na uszy na wierzchu każdej połówki i włóż w otwory plasterki rzodkiewki lub połówki plasterka salami czy pepperoni.
  • Wykałaczką zrób otwory na oczy i poniżej na pyszczek i włóż w nie pieprz.
  • Jajka wielkanocne można przygotować też w kształcie kurczaczków lub innych zwierzątek, a także muchomorków (używając kawałka pomidora).

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje