Kocimiętka właściwa – sposób użycia. 2 Przepisy na dania z kocimiętką: sałatka i warzywny pasztet z białych warzyw

krzak kocimiętki
Fot. ©fotokate/Fotolia.com

Kocimiętka właściwa (Nepeta cataria) to wieloletnia roślina, którą z powodzeniem można hodować w przydomowym ogródku, na parapecie lub balkonie. Osiąga wysokość około 1 metra. Kocimiętka jest rośliną szczególnie lubianą przez koty, ale posiada wiele cennych również dla ludzkiego organizmu właściwości oraz walory smakowe, które warto wykorzystać.

Liście kocimiętki są oryginalnym dodatkiem do potraw. W wersji świeżej znakomicie sprawdzają się jako składnik sałatek zaostrzający ich smak. Suszona kocimiętka jest doskonała do pieczonych warzyw, pasztetów i dań z grilla. Zapach tego zioła można porównać do piżma połączonego z miętą, nie każdemu może odpowiadać takie zestawienie, dlatego przed użyciem go w kuchni warto najpierw sprawdzić jego smak.

Sposób użycia kocimiętki

Kocimiętka to dekoracyjna roślina. Kwitnie od czerwca do września pięknymi małymi kwiatkami w kolorze białym z purpurowymi cętkami. Picie herbaty z suszonej kocimiętki zapobiega rozwojowi infekcji, np. grypy w jej wczesnym stadium. Suszone zioło rozsypane w kątach pomieszczenia skutecznie odstrasza szczury, komary, muchy i karaluchy. Chcąc wykorzystać liście kocimiętki jako dodatek do potraw, warto zerwać je tuż przed lub tuż po kwitnieniu, wówczas mają najwięcej wartości odżywczych i olejków eterycznych.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: pomarańczowy mazurek

Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej, fasoli mung, arbuza, sera feta i kocimiętki

Składniki na około 3 porcje:

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli mung,
  • 1 średnia główka kapusty pekińskiej lub połowa dużej,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • 1/8 średniej wielkości arbuza,
  • 5-7 świeżych listków kocimiętki,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron,
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
  • 1 ząbek czosnku.

Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut chłodzenia

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj kapustę, poszatkuj w drobne paski i przełóż do dużej miski. Wsyp fasole i wymieszaj.
  • Rozdrobnij ser w palcach i dodaj do kapusty, wymieszaj.
  • Wydrąż z arbuza pestki (lub nie, jeśli lubisz ich smak), pokrój go w kostkę i dodaj do reszty składników.
  • Przygotuj sos: w małej miseczce połącz olej, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sok z cytryny.
  • Polej sałatkę sosem, dodaj porwane w palcach listki kocimiętki i dokładnie wymieszaj.
  • Przed podaniem wstaw sałatkę do lodówki na około 20 minut.
  • Sałatka z kocimiętką wyśmienicie komponuje się z daniami z makaronem i warzywnymi tartami.

Przepis na pasztet z białych warzyw z kocimiętką i orzechami

Składniki na małą blaszkę:

  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli,
  • 2 duże ugotowane pietruszki,
  • 1 średniej wielkości ugotowany seler,
  • 1 starta na tarce kalarepa,
  • 500 g ugotowanego kalafiora,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • szczypta suszonej kocimiętki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego plus 1 łyżka do natłuszczenia foremki,
  • pół szklanki ziaren słonecznika,
  • 5 łyżek mielonych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego plus 1 łyżeczka do wysypania foremki,
  • szczypta czarnego pieprzu.

Czas przygotowania: 30 + 60 minut pieczenia minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umieść wszystkie warzywa (oprócz kalarepy) w dużej misce i ugnieć je tłuczkiem do ziemniaków.
  • Włącz piekarnik i ustaw na 180 stopni Celsjusza.
  • Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  • Wysmaruj blaszkę olejem i posyp siemieniem lnianym, włóż warzywną masę.
  • Kilka razy uderz foremką o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wygładź wierzch i oprósz je ziarnami słonecznika i orzechami.
  • Wstaw foremkę do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 60 minut do czasu, gdy na powierzchni zacznie tworzyć się złocista skórka, a włożony w pasztet drewniany patyczek będzie tylko lekko wilgotny.
  • Po upieczeniu odstaw pasztet do wystygnięcia.
  • Pasztet z białych warzyw z kocimiętką doskonale smakuje na kanapkach oraz jako dodatek do dań np. z kaszą gryczaną.

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady