Kocimiętka właściwa (Nepeta cataria) to wieloletnia roślina, którą z powodzeniem można hodować w przydomowym ogródku, na parapecie lub balkonie. Osiąga wysokość około 1 metra. Kocimiętka jest rośliną szczególnie lubianą przez koty, ale posiada wiele cennych również dla ludzkiego organizmu właściwości oraz walory smakowe, które warto wykorzystać.

Reklama

Liście kocimiętki są oryginalnym dodatkiem do potraw. W wersji świeżej znakomicie sprawdzają się jako składnik sałatek zaostrzający ich smak. Suszona kocimiętka jest doskonała do pieczonych warzyw, pasztetów i dań z grilla. Zapach tego zioła można porównać do piżma połączonego z miętą, nie każdemu może odpowiadać takie zestawienie, dlatego przed użyciem go w kuchni warto najpierw sprawdzić jego smak.

Sposób użycia kocimiętki

Kocimiętka to dekoracyjna roślina. Kwitnie od czerwca do września pięknymi małymi kwiatkami w kolorze białym z purpurowymi cętkami. Picie herbaty z suszonej kocimiętki zapobiega rozwojowi infekcji, np. grypy w jej wczesnym stadium. Suszone zioło rozsypane w kątach pomieszczenia skutecznie odstrasza szczury, komary, muchy i karaluchy. Chcąc wykorzystać liście kocimiętki jako dodatek do potraw, warto zerwać je tuż przed lub tuż po kwitnieniu, wówczas mają najwięcej wartości odżywczych i olejków eterycznych.

Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej, fasoli mung, arbuza, sera feta i kocimiętki

Składniki na około 3 porcje:

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli mung,
  • 1 średnia główka kapusty pekińskiej lub połowa dużej,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • 1/8 średniej wielkości arbuza,
  • 5-7 świeżych listków kocimiętki,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron,
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
  • 1 ząbek czosnku.

Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut chłodzenia

Zobacz także

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj kapustę, poszatkuj w drobne paski i przełóż do dużej miski. Wsyp fasole i wymieszaj.
  • Rozdrobnij ser w palcach i dodaj do kapusty, wymieszaj.
  • Wydrąż z arbuza pestki (lub nie, jeśli lubisz ich smak), pokrój go w kostkę i dodaj do reszty składników.
  • Przygotuj sos: w małej miseczce połącz olej, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sok z cytryny.
  • Polej sałatkę sosem, dodaj porwane w palcach listki kocimiętki i dokładnie wymieszaj.
  • Przed podaniem wstaw sałatkę do lodówki na około 20 minut.
  • Sałatka z kocimiętką wyśmienicie komponuje się z daniami z makaronem i warzywnymi tartami.

Przepis na pasztet z białych warzyw z kocimiętką i orzechami

Składniki na małą blaszkę:

  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli,
  • 2 duże ugotowane pietruszki,
  • 1 średniej wielkości ugotowany seler,
  • 1 starta na tarce kalarepa,
  • 500 g ugotowanego kalafiora,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • szczypta suszonej kocimiętki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego plus 1 łyżka do natłuszczenia foremki,
  • pół szklanki ziaren słonecznika,
  • 5 łyżek mielonych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego plus 1 łyżeczka do wysypania foremki,
  • szczypta czarnego pieprzu.

Czas przygotowania: 30 + 60 minut pieczenia minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umieść wszystkie warzywa (oprócz kalarepy) w dużej misce i ugnieć je tłuczkiem do ziemniaków.
  • Włącz piekarnik i ustaw na 180 stopni Celsjusza.
  • Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  • Wysmaruj blaszkę olejem i posyp siemieniem lnianym, włóż warzywną masę.
  • Kilka razy uderz foremką o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wygładź wierzch i oprósz je ziarnami słonecznika i orzechami.
  • Wstaw foremkę do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 60 minut do czasu, gdy na powierzchni zacznie tworzyć się złocista skórka, a włożony w pasztet drewniany patyczek będzie tylko lekko wilgotny.
  • Po upieczeniu odstaw pasztet do wystygnięcia.
  • Pasztet z białych warzyw z kocimiętką doskonale smakuje na kanapkach oraz jako dodatek do dań np. z kaszą gryczaną.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama