Zbieranie ziół: rumianek – jak go suszyć, przechowywać i zaparzać

kwiaty rumianku
Fot. ©gitusik/Fotolia.com

Rumianek pospolity (łac. Matricaria chamomilla) jest jedną z najpopularniejszych roślin o wszechstronnych właściwościach leczniczych. To niewymagające i proste w uprawie zioło, dlatego warto mieć je w przydomowym ogrodzie.

Koszyczek rumianku zbiera się jeszcze przez jego całkowitym rozwinięciem. Charakterystyczne żółtobiałe kwiaty – jeżeli są prawidłowo wysuszone – zachowują tę barwę.

Kiedy zbierać rumianek

Rumianek kwitnie od maja do września. Kwiaty zbiera się przed ich pełnym rozwinięciem – najlepiej wiosną. Wtedy zawartość składników odżywczych jest najintensywniej skumulowana w roślinie. Bardzo ważne jest, by miejsce zbioru było wolne od zanieczyszczeń, dlatego najlepiej robić to z dala od dróg i miast. Najlepsza pogoda na zbiór ziół to ciepły, suchy i słoneczny dzień. Nie należy zbierać ich po lub w czasie deszczu. Ważne również jest, by nie było rosy na roślinie, dlatego najlepszą porą jest południe lub tuż po nim.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z kajmakiem i jabłkami

Jak zbierać rumianek

Surowcem leczniczym jest koszyczek rumianku czyli jego kwiatostan. Zbiera się same kwiaty, urywając je tuż pod łebkiem. Zrywając rośliny warto pamiętać by nie robić tego w jednym miejscu, a często się przemieszczać, dzięki temu roślina będzie miała szanse na szybką regenerację.

Jak suszyć koszyczek rumianku

Suszenie trzeba rozpocząć jak najszybciej po zerwaniu. Jeżeli kwiaty są zanieczyszczone ziemią lub zakurzone, warto opłukać je delikatnie pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem lub szmatką. Jeżeli nie są brudne, wystarczy je ostrożnie otrzepać, by pozbyć się wszystkich mogących znajdować się między listkami owadów, ponieważ ziół przeznaczonych do suszenia najlepiej nie myć. Kwiaty, korzenie, pędy i kłącza ziół suszy się w lekkim cieniu, w przewiewnym, ciepłym miejscu. Kwiaty należy rozłożyć jedną warstwą na papierze lub naturalnym, np. lnianym lub bawełnianym, płótnie. Dzięki temu ususzą się, ale nie zaparzą. Zioła można też suszyć w suszarce do owoców lub grzybów bądź w piekarniku ustawionym na 30 stopni Celsjusza, ale ważne jest, by zostawić uchylone drzwiczki. Ta ostatnia metoda nie jest najlepsza, ponieważ zioła wysuszone w ten sposób mają mniej intensywny zapach, niż wysuszone innym sposobem. Suszenie trwa – w zależności od wybranej metody – od około 60 minut (w piekarniku) do około 2 dni (w pomieszczeniu). Warto co jakiś czas sprawdzić stopień wysuszenia. Koszyczki powinny być suche, ale nie przesuszone, czyli po wygięciu ich w palcach muszą być delikatnie sprężyste. Kuchnia nie jest odpowiednim miejscem do suszenia, ponieważ jest w niej zawsze dużo unoszącej się pary i wiele intensywnych zapachów, które szybko wnikną w zioła. Najlepsza będzie szopa, strych, stodoła lub poddasze domu. Dobrze wysuszony rumianek ma charakterystyczny zapach, a kwiaty zachowują swój kolor.

Jak przechowywać suszone zioła

Ziołowy susz nie może wietrzeć, dlatego należy go delikatnie (nie krusząc go) umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wtedy zioła nie będą absorbowały wilgoci i innych zapachów z otoczenia. Pojemnikiem na zioła może być słoik lub butelka wykonane z ciemnego szkła, drewniane bądź kartonowe pudełko. Ważne również jest, by nie narażać suszu na działanie promieni słonecznych, dlatego najlepsza do tego będzie szafka lub spiżarnia. Susz z rumianku można przechowywać przez około 12 miesięcy, po tym czasie wietrzeje i traci swoje właściwości.

Sposób parzenia rumianku

Rumianek zaparza się najczęściej w ilości: 1 łyżeczka na 100 ml wrzącej wody, następnie należy go przykryć i odstawić do zaparzenia na około 15 minut. Po tym czasie trzeba go przecedzić i od razu wypić. Napary ziołowe zachowują wszystkie swoje cenne właściwości przez około 2-3 godziny od momentu przygotowania.

Najczęściej czytane

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady