Wpływ kaszy orkiszowej na zdrowie – właściwości i przepisy

Kłosy orkiszu
Fot. © RRF/Fotolia.com

Obniża cholesterol, poprawia odporność, wspiera pracę układu pokarmowego. Swoje właściwości zdrowotne kasza orkiszowa zawdzięcza zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów.

Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kaszy orkiszowej

Orkisz w ostatnich latach przeżywa renesans, a to dzięki trendowi na zdrowe jedzenie. Wartości odżywcze kaszy orkiszowej sprawiają, że oddziałuje ona na cały organizm, odtruwa go i regeneruje, wspomaga pracę wielu układów.

 

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: omlet owsiany

Ziarna orkiszu, z których robi się mąkę i kaszę orkiszową, są źródłem łatwo przyswajalnych białek i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kasza orkiszowa zawiera w 100 g około 11 g białek, które mogą być łatwo strawione przez ludzki organizm. Dzięki nim możliwa jest regeneracja tkanek i rozrost mięśni.

 

Kasza jest zawiera tłuszcze nienasycone, których łącznie jest 2,7 g na 100 g produktu. Nienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają cholesterol, chroniąc tym samym układ krwionośny przed miażdżycą i jej następstwami, a także zwiększają odporność organizmu. Działają też pozytywnie na układ pokarmowy, zapobiegając chorobom dróg żółciowych oraz regulując metabolizm.

 

Kasza orkiszowa poprawia trawienie również dzięki zawartości błonnika pokarmowego. Kasza jest bogata w witaminy A, D, E, PP, witaminy z grupy B oraz pierwiastki takie jak żelazo, cynk, fosfor, selen, magnez, miedź i wapń. Minerały wzmacniają włosy i paznokcie, poprawiają stan skóry. Orkisz ma też działanie przeciwzapalne, dodaje energii i niweluje zmęczenie.

 

Podobnie jak inne kasze, kasza orkiszowa jest kaloryczna, zawiera 320 kcal w 100 g, jednak powinna znaleźć się w zbilansowanej diecie.

Jak gotować kaszę orkiszową? Przepisy na kaszę orkiszową

Jak gotować kaszę orkiszową, by zachowała swoje właściwości? Przede wszystkim bez mieszania jej z innymi zbożami. Przepisy na kaszę orkiszową są proste, można z niej przygotować zarówno słodkie śniadanie, jak i obiad na słono. Cena kaszy orkiszowej to od 7 do 14 zł za 500 g, jest więc nieco wyższa niż ceny kaszy gryczanej, jęczmiennej bądź ryżu.

 

Kasza manna orkiszowa na mleku z owocami

Składniki:

  • 2 łyżki kaszy manny orkiszowej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki jagód,
  • 2 łyżki borówek amerykańskich,
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych,
  • opcjonalnie: ½ łyżeczki siemienia lnianego,
  • opcjonalnie: 1-2 łyżeczki cukru.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Jagody i borówki zagotuj z niewielką ilością wody, żeby się rozpadły. Opcjonalnie możesz je dosłodzić.

200 ml mleka zagotuj, a w pozostałych 50 ml mleka rozmieszaj kaszę orkiszową.

2. Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlewaj powoli kaszkę z mlekiem, ciągle mieszając.

3. Gotuj przez około 2 minuty, aż uzyskasz zadowalającą gęstość.

4. Zestaw z ognia, przełóż do miski, dodaj jagody z borówkami i posyp płatkami migdałów, opcjonalnie też siemieniem lnianym.

Wskazówka: Płatki migdałów będą smakowały lepiej, jeśli uprażysz je na suchej patelni.

 

Kasza orkiszowa z pomidorami, czosnkiem i olejem lnianym

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy orkiszowej,
  • 2½ szklanki wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 pomidory,
  • 4 łyżki oleju lnianego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól i sos sojowy do smaku.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Pokrój drobno lub przeciśnij przez praskę czosnek i podsmaż go w garnku na oliwie.

2. Do tego samego garnka dodaj kaszę orkiszową, wodę i posól.

3. Gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę.

4. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory.

5. Wyłóż na talerz i polej olejem lnianym, odrobiną sosu sojowego i posyp natką pietruszki.


Najczęściej czytane

Konkursy

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady