Karob - niskokaloryczny zamiennik kakao, składniki odżywcze. Przepis na wegańskie dietetyczne ciastka z karobem

Na stole leży rozsypany karob.
Fot. ©mizina/Fotolia.com

Karob jest brązowym proszkiem pozyskiwanym z owoców drzewa chlebowego. Nazywany jest mączką z chleba świętojańskiego. Ma smak zbliżony do kakao, z tą różnicą, że jest on mniej intensywny i słodszy. Dzięki tym właściwościom jest doskonałym zamiennikiem cukru i kakao jednocześnie.

 

Karob jest słodki, ale nie zawiera glukozy. Jest to „cukier bez cukru”, dlatego może być elementem diety diabetyków. Ponadto jest bogaty w cenne dla zdrowia minerały, takie jak: mangan, miedź, żelazo, wapń, potas i magnez, oraz witaminy: A, D, B3, B2. Karob w kuchni może być wykorzystywany w postaci proszku karobowego lub karobowej melasy.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: pulpety w sosie koperkowym

 

Karob – składniki właściwości zdrowotne

 

Włączenie karobu do jadłospisu to bardzo dobry pomysł. Ten smaczny proszek oraz zawierająca go melasa m.in.:

  • wspomagają odkrztuszanie i usuwanie wydzieliny w infekcjach górnych dróg oddechowych oraz w czasie rzucania palenia,
  • wspierają profilaktykę osteoporozy,
  • poprawiają trawienie - są szczególnie pomocne w niwelowaniu objawów refluksu i zaburzeń żołądkowo-jelitowych występujących w przypadku niestrawności.

 

Przepis na dietetyczne wegańskie ciasteczka z melasą karobową

 

Składniki na około 25-30 ciastek:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 1 szklanką mąki owsianej lub zblendowanych drobno płatów owsianych,
  • 1 szklanka startej na najmniejszych oczkach marchewki,
  • szczypta soli,
  • 100 g migdałów w płatkach,
  • 4 łyżki karobu,
  • 1 łyżeczka startego drobno świeżego imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół szklanki wody lub mleka roślinnego,
  • 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego.

 

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wyjmij z piekarnika blaszkę, ułóż na niej papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Wszystkie składniki umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj tak, by się połączyły. Włóż na 5-10 minut do lodówki.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj na blaszce i spłaszczaj.
  • Włóż ciastka do piekarnika i piecz przez około 20 minut.

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady