Kalina ma właściwości rozkurczowe. Zmniejsza też niewielkie krwawienia. Nalewka z kaliny może być stosowana na bóle miesiączkowe. Natomiast sok z owoców skutecznie zwalcza kaszel i pomaga leczyć przeziębienie.

Reklama

Kalina koralowa to krzew, który ma wiele właściwości zdrowotnych. Jego owoce mają gorzki smak, który znika pod wpływem wysokiej temperatury lub po przemrożeniu. Należy je mrozić przez co najmniej 2 doby lub zebrać po silnych przymrozkach lub zagotować.

Kalina – na co pomaga?

Zobacz także

Surowe owoce kaliny w dużych ilościach są trujące, ze względu na saponiny. Z tego względu przyrządza z nich się przetwory: soki, nalewki, odwary oraz konfitury. Owoce, a także kwiaty i kora dają wiele korzyści:

  • działają rozkurczowo na macicę; nalewki z owoców kaliny mogą być stosowane przy bolesnym miesiączkowaniu;
  • tamują niewielkie krwotoki;
  • zmniejszają dolegliwości związane z hemoroidami ze względu na działanie przeciwkrwotoczne;
  • obniżają poziom cholesterolu;
  • hamują objawy choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy;
  • poprawiają trawienie;
  • likwidują biegunkę;
  • łagodzą kaszel.

Sok z kaliny na zimę

Sok z kaliny to idealny środek na kaszel i przeziębienie. Poprawia odporność, a także lekko obniża ciśnienie i uspokaja.

Składniki:

  • owoce kaliny,
  • woda,
  • cukier,
  • miód.

Sposób przygotowania:

  • Umyj, przebierz i usuń szypułki z owoców, które zostały poddane mrożeniu lub zebrane po przymrozkach.
  • Po rozmrożeniu owoców kaliny rozgnieć je, wyciskając z nich sok do garnka.
  • Nie wyrzucaj owoców. Przełóż je do innego naczynia.
  • Zagotuj sok, a następnie przez chwilę zostaw na niewielkim ogniu.
  • Zalej owoce kaliny tak, by woda całkowicie je przykryła.
  • Gotuj dotąd, aż się rozpadną. Zwykle trwa to około 30 minut.
  • Przecedź owoce przez sitko.
  • Gotowy sok może przypominać przecier.
  • Dosłodź go do smaku.
  • Pasteryzuj słoiki z sokiem z kaliny przez 15 minut.
  • Podawaj z miodem.

Owoce kaliny podczas gotowania wydzielają nieprzyjemny zapach. Nie przejmuj się tym, po poddaniu ich obróbce cieplnej, zniknie.

Nalewka z kaliny

Składniki:

  • 2 szklanki owoców kaliny,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 1,5 szklanki miodu,
  • 0,5 l wódki.

Sposób przygotowania:

Reklama
  • Wsyp owoce kaliny do naczynia i zalej je spirytusem.
  • Odstaw na 2 tygodnie w ciemne, ciepłe miejsce.
  • Po upływie tego czasu zlej alkohol i wyciśnij z niego owoce.
  • Do tak powstałego soku dolej 1,5 szklanki płynnego miodu.
  • Wymieszaj, a następnie wlej 0,5 l wódki.
  • Odstaw nalewkę na tydzień.
  • Po 7 dniach przefiltruj ją kilka razy.
  • Zlej do butelek.
  • Nalewka jest gotowa po około pół roku.
Reklama
Reklama
Reklama