Kala namak – składniki odżywcze i zastosowanie w kuchni. Przepis na wegańską pastę „jajeczną”

Czarna sól rozsypana na stole.
Fot. ©dream79/Fotolia.com

Himalajska sól czarna, zwana też kala namak, to sól o bardzo charakterystycznym zapachu. Intensywny jajeczny aromat zawdzięcza wysokiej zawartości siarki. Sól ma ciemny różowobrązowy kolor i doskonale sprawdza się jako dodatek do chutneyów oraz imitacji jajek w wegańskich potrawach.

 

Kala namak jest szeroko stosowana w kuchni krajów południowej Azji (tj. Bangladesz, Indie, Nepal, Pakistan) oraz wykorzystywana jako środek leczniczy w medycynie ajurwedyjskiej. Sporządza się z niej lecznicze kąpiele, okłady i nalewki. Ma działanie uśmierzające ból, przeczyszczające, regulujące pracę układu trawiennego i niwelujące zmiany skórne.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: amerykańskie donuty

 

Sól czarna – właściwości

 

Warto włączyć kala namak do diety, ponieważ jest produktem mającym dobroczynny wpływ na organizm. To silny antyoksydant który wykazuje działanie:

  • obniżające ciśnienie tętnicze,
  • likwidujące wzdęcia i zaparcia,
  • przeciwdziałające osteoporozie,
  • antyseptyczne.

 

Sól czarna – zastosowanie w kuchni

 

Kala namak jest składnikiem chutneyów, sałatek i różnego rodzaju przekąsek. Dodana do awokado lub wymieszana z tofu jest idealną imitacją jajek w kuchni wegańskiej. Stanowi także dodatek do owoców i wchodzi w skład hinduskiej przyprawy o nazwie Chaat masala. Chaat masala to rodzaj słodko-pikantnej mieszanki przyrządzanej z: proszku mango (amchoor), kuminu, suszonego imbiru, kala namak, proszku chili, kolendry, czarnego pieprzu i proszku z asafetydy.

 

Gdzie kupić i ile kosztuje sól czarna

 

Kala namak jest dostępna w większości sklepów ze zdrową żywnością. Jeżeli sól czarna będzie używana wyłącznie w kuchni, najlepiej kupić opakowanie 500 g soli drobno mielonej, ponieważ do potraw dodaje się jej niewiele. Za taką ilość należy zapłacić od 6 do 10 zł. Można również kupić sól czarną o większych gabarytach (1 kg kosztuje około 15 zł) i grubo mieloną lub w płatkach/kryształkach. Sól czarną trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, ponieważ zapach siarki, który wydziela jest niesamowicie intensywny i mało przyjemny.

 

Przepis na wegańską pastę „jajeczną” z kala namak

 

Składniki:

  • 1 opakowanie naturalnego silken tofu,
  • pół szklanki drobno posiekanego szczypiorku,
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku,
  • 4-5 łyżek niesłodzonego mleka roślinnego lub wody,
  • 2 drobno posiekane rzodkiewki,
  • 1 płaska łyżeczka soli czarnej,
  • szczypta czarnego pieprzu.

 

Czas przygotowania: około 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgnieć tofu widelcem, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż pastę do słoiczka. Przechowuj w lodówce.

 

Wegańska pasta „jajeczna” jest doskonała do smarowania pieczywa i faszerowania warzyw, np. pieczonych ziemniaków.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady