Przepisy z jałowcem w roli głównej. Nalewka, wino, piwo kozicowe

jałowiec pospolity w naczyniu
Fot. ©Uros Petrovic/Fotolia

Jałowiec pospolity może być dodawany jako przyprawa do potraw, szczególnie tych ciężkostrawnych, by wspomóc organizm w ich strawieniu. Dużą popularnością cieszą się także przetwory z jałowca w postaci nalewek czy naparów, dzięki czemu działanie jest mocniejsze.

Napar jałowcowy

Składniki: Łyżka owoców jałowca pospolitego, szklanka wrzątku

Sposób przygotowania: Owoce utłucz w moździerzu, zalej szklanką wrzątku. Przykryj i odstaw na kwadrans. Po 15 minutach przecedź przez podwójną gazę lub filtr do kawy.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: rafaello bez pieczenia

Stosowanie: 1-2 łyżki w ciągu dnia jako środek żółciopędny i moczopędny. Napar jałowcowy można dodać także do kąpieli, by łagodzić bóle reumatyczne.

Nalewka jałowcowa

Składniki: 2 łyżki owoców jałowca pospolitego, szklanka spirytusu.

Sposób przygotowania: Owoce jałowca rozgnieć i zalej spirytusem. Odstaw na dwa tygodnie. Po tym czasie przecedź przez gazę. Przelej do ciemnej butelki.

Stosowanie: Przy artretyzmie i problemach z drogami żółciowymi - 5 kropli nalewki dodaj do łyżeczki cukru lub rozcieńcz wodą. Stosuj 3 razy dziennie. Przy bólach reumatycznych i nerwobólach – nacieraj nalewką bolące miejsca.

Nalewka jałowcowa na przeziębienie

Składniki: 2 garście jagód jałowca pospolitego, łyżka mielonego cynamonu, łyżeczka skórki pomarańczowej, łyżeczka ziela angielskiego, łyżeczka korzenia arcydzięgla, pół szklanki cukru, 2 litry wody, 1 litr spirytusu.

Sposób przygotowania: Wsyp do słoika i wymieszaj jałowiec, cynamon, skórkę pomarańczową, ziele angielskie, korzeń arcydzięgla. Zalej spirytusem. Zostaw na dwa tygodnie co jakiś czas mieszając. Po 14 dniach przecedź przez filtr do kawy. Dodaj cukier i wodę. Pozostaw na kolejne dwa tygodnie. Rozlej do ciemnych butelek i pozostaw na kilka miesięcy do leżakowania.

Stosowanie: Przy niestrawności i przeziębieniach – jeden kieliszek nalewki dziennie.

Wino jałowcowe

Składniki: 2 garście świeżych owoców jałowca pospolitego, 2 łyżki cukru, litr czerwonego wina.

Sposób przygotowania: Rozetrzyj owoce w moździerzu i przełóż do garnka. Zalej szklanką wody, by owoce były zakryte. Gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny. Następnie odciśnij owoce i przecedź przez sito. Do wywaru dodaj cukier i znów podgrzewaj go, dopóki nie zacznie gęstnieć. Wyłącz ogień i dodaj czerwone wino. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw garnek w ciepłe miejsce. Po trzech dniach przelej do butelki.

Stosowanie: Przy problemach z pęcherzem moczowym należy codziennie rano wypić kieliszek wina.

Piwo kozicowe

Składniki: 15 l przegotowanej wody, 1 kg jagód jałowca pospolitego, 2 garście chmielu, 2 kg cukru, 1 l miodu, świeże drożdże, kilkanaście rodzynek.

Sposób przygotowania: Jałowiec dokładnie rozgnieć i zagotuj z wodą. Pozostaw na 12 godzin, po czym odcedź. Chmiel gotuj w pół litra wody przez około 20 minut, następnie odcedź i przelej do wywaru z owoców jałowca. Dodaj cukier, miód i drożdże – wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu na 1-2 dni. Do każdej butelki dodaj kilka rodzynek, a następnie przelej piwo. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Stosowanie: Piwo kozicowe jest regionalnym napojem na Kurpiach. Podaje się je na specjalne okazje jako orzeźwiający napój.


Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady