Przepisy z jałowcem w roli głównej. Nalewka, wino, piwo kozicowe

jałowiec pospolity w naczyniu
Fot. ©Uros Petrovic/Fotolia

Jałowiec pospolity może być dodawany jako przyprawa do potraw, szczególnie tych ciężkostrawnych, by wspomóc organizm w ich strawieniu. Dużą popularnością cieszą się także przetwory z jałowca w postaci nalewek czy naparów, dzięki czemu działanie jest mocniejsze.

Napar jałowcowy

Składniki: Łyżka owoców jałowca pospolitego, szklanka wrzątku

Sposób przygotowania: Owoce utłucz w moździerzu, zalej szklanką wrzątku. Przykryj i odstaw na kwadrans. Po 15 minutach przecedź przez podwójną gazę lub filtr do kawy.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: gołąbki bez zawijania

Stosowanie: 1-2 łyżki w ciągu dnia jako środek żółciopędny i moczopędny. Napar jałowcowy można dodać także do kąpieli, by łagodzić bóle reumatyczne.

Nalewka jałowcowa

Składniki: 2 łyżki owoców jałowca pospolitego, szklanka spirytusu.

Sposób przygotowania: Owoce jałowca rozgnieć i zalej spirytusem. Odstaw na dwa tygodnie. Po tym czasie przecedź przez gazę. Przelej do ciemnej butelki.

Stosowanie: Przy artretyzmie i problemach z drogami żółciowymi - 5 kropli nalewki dodaj do łyżeczki cukru lub rozcieńcz wodą. Stosuj 3 razy dziennie. Przy bólach reumatycznych i nerwobólach – nacieraj nalewką bolące miejsca.

Nalewka jałowcowa na przeziębienie

Składniki: 2 garście jagód jałowca pospolitego, łyżka mielonego cynamonu, łyżeczka skórki pomarańczowej, łyżeczka ziela angielskiego, łyżeczka korzenia arcydzięgla, pół szklanki cukru, 2 litry wody, 1 litr spirytusu.

Sposób przygotowania: Wsyp do słoika i wymieszaj jałowiec, cynamon, skórkę pomarańczową, ziele angielskie, korzeń arcydzięgla. Zalej spirytusem. Zostaw na dwa tygodnie co jakiś czas mieszając. Po 14 dniach przecedź przez filtr do kawy. Dodaj cukier i wodę. Pozostaw na kolejne dwa tygodnie. Rozlej do ciemnych butelek i pozostaw na kilka miesięcy do leżakowania.

Stosowanie: Przy niestrawności i przeziębieniach – jeden kieliszek nalewki dziennie.

Wino jałowcowe

Składniki: 2 garście świeżych owoców jałowca pospolitego, 2 łyżki cukru, litr czerwonego wina.

Sposób przygotowania: Rozetrzyj owoce w moździerzu i przełóż do garnka. Zalej szklanką wody, by owoce były zakryte. Gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny. Następnie odciśnij owoce i przecedź przez sito. Do wywaru dodaj cukier i znów podgrzewaj go, dopóki nie zacznie gęstnieć. Wyłącz ogień i dodaj czerwone wino. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw garnek w ciepłe miejsce. Po trzech dniach przelej do butelki.

Stosowanie: Przy problemach z pęcherzem moczowym należy codziennie rano wypić kieliszek wina.

Piwo kozicowe

Składniki: 15 l przegotowanej wody, 1 kg jagód jałowca pospolitego, 2 garście chmielu, 2 kg cukru, 1 l miodu, świeże drożdże, kilkanaście rodzynek.

Sposób przygotowania: Jałowiec dokładnie rozgnieć i zagotuj z wodą. Pozostaw na 12 godzin, po czym odcedź. Chmiel gotuj w pół litra wody przez około 20 minut, następnie odcedź i przelej do wywaru z owoców jałowca. Dodaj cukier, miód i drożdże – wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu na 1-2 dni. Do każdej butelki dodaj kilka rodzynek, a następnie przelej piwo. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Stosowanie: Piwo kozicowe jest regionalnym napojem na Kurpiach. Podaje się je na specjalne okazje jako orzeźwiający napój.


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady