Wegetariański krupnik – przepisy na zupę z kaszy gryczanej i jaglanej

Wegański krupnik podany na drewnianej tacy.
Fot. ©aneta_gu/Fotolia.com

Krupnik wegetariański gotuje się z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, seler i cebula. Grzyby lub pieczarki dodają zupie wyjątkowego smaku. Można ją doprawić m.in. lubczykiem, oraz solą i pieprzem.

 

Krupnik w wersji wegetariańskiej można przygotować na bazie kaszy jęczmiennej. Potrawa jest też bardzo smaczna, jeśli zostanie przyrządzona na kaszy pęczak. Zupę najlepiej podawać z drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: pulpety w sosie pieczarkowym

 

Kasza gryczana – przepis na krupnik wegetariański

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej,
  • 1 pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • 1/3 selera,
  • 1 cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • 4 pieczarki,
  • 5 gałązek natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki lubczyku,
  • 1/2 łyżeczki czubrycy,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: około 40 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i obierz pietruszkę, marchewkę, ziemniaki i cebulę.
  • Umyj pora i odkrój z niego końcówkę z korzonkami.
  • Obierz cebulę i czosnek.
  • Pokrój ziemniaki i pieczarki w niewielką kostkę, a marchewkę i pora w talarki. Pietruszkę oraz seler skrój w słupki.
  • Wlej 6 1/2 szklanki zimnej wody do dużego garnka.
  • Wrzuć do naczynia gałązki pietruszki i pozostałe warzywa.
  • Dodaj też lubczyk, czubrycę, ziele angielski i liść laurowy.
  • Doprowadź wywar do wrzenia, a następnie gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
  • Wrzuć pieczarki i kaszę gryczaną do garnka.
  • Gotuj całość przez około 20-25 minut.
  • Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj sos sojowy.
  • Dopraw zupę pieprzem i solą do smaku.

 

Wegetariański krupnik z kaszy jaglanej

 

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 3 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 3 podgrzybki (mogą być zarówno świeże, mrożone, jak i suszone),
  • 4 litry wodym
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: około godziny

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i obierz pietruszkę, marchewkę oraz selera.
  • Zetrzyj warzywa na tarce.
  • Obierz cebulę, a następnie pokrój ją w kostkę.
  • Włóż warzywa do dużego garnka i zalej 4 litrami wody.
  • Wsyp kaszę jaglaną na sitką i przelewaj ją wrzątkiem, dopóki woda przestanie być żółta. Dzięki temu kasza nie będzie gorzka.
  • Dodaj kaszę oraz grzyby do wywaru.
  • Zacznij gotować zupę.
  • Umyj i obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w kostkę.
  • Dodaj warzywa do krupniku po 30-40 minutach gotowania.
  • Gotuj zupę przez kolejne 15 minut.
  • Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
  • Krupnik jest gotowy, kiedy ziemniaki są miękkie.

 

Smacznego!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje