Przepis na sos worcestershire z tamaryndowcem, anchois i melasą – do jakich potraw go używać

sos worcestershire w miseczce
Fot. ©BillionPhotos.com/Fotolia.com

Sos worcestershire, inaczej worcester, ma mocno korzenny aromat i słodko-kwaśny smak. Można go używać do doprawiania dań mięsnych, mącznych i warzywnych. Sos jest mieszanką bardzo wielu składników, a najbardziej charakterystycznym w nich jest tropikalny tamaryndowiec.

Owoce tamaryndowca można kupić w postaci pasty lub suszu w zwykłych marketach. Tropikalne drzewo rośnie w Afryce. Z miąższu jego owoców robi się syropy, sosy i powidła. Z nasion tamaryndowca wytwarza się również krople do oczu.

Przepis na sos worcestershire, krok po kroku

Proces wytwarzania oryginalnego sosu worcester trwa około 18 miesięcy. W domowych warunkach zrobienie korzennego dodatku do dań zajmuje znacznie mniej czasu, bo 3 godziny.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka ziemniaczana

Potrzebujesz:

  • rondla,
  • wyciskarki do czosnku,
  • tarki z małymi oczkami,
  • wyciskarki do soków.

Składniki:

  • 3 średnie szalotki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 5 łyżek pasty tamaryndowca,
  • 2 łyżki pasty pomidorowej,
  • 1/2 szklanki syropu kukurydzianego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 anchois,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • 1 papryczka chili,
  • 10 łyżek melasy,
  • 2 szklanki octu słodowego,
  • 1 szklanka piwa (najlepiej ciemnego),
  • 2 szklanki wody,
  • 1/2 pomarańczy,
  • 1 łyżka czarnego mielonego pieprzu,
  • 1 cytryna,
  • 1 limonka.

Czas przygotowania: 3 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu.
  • Dodaj pokrojoną w drobną kostkę szalotkę.
  • Kiedy cebula się zeszkli, na patelnie włóż pastę z tamaryndowca, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na tarce imbir i drobno posiekaną papryczkę chili.
  • Gotuj całość przez 5 minut.
  • Anchois drobno posiekaj i dodaj do rondla razem z syropem kukurydzianym, melasą, octem, piwem, pastą pomidorową, wodą i pieprzem.
  • Wyciśnij sok z pomarańczy.
  • Cytrynę i limonkę pokrój w cienkie plastry.
  • Cytrusy i sok pomarańczowy dodaj do reszty składników, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  • Zmniejsz ogień i gotuj sos przez 3 godziny.
  • Worcestershire, po ostygnięciu, najlepiej przechowywać w lodówce w szklanych butelkach.

Gotowe!

Sos worcestershire – do czego używać?

Sosem worcestershire można doprawiać zupy, warzywa, makarony oraz mięsa, zwłaszcza wołowinę. Korzenny dodatek to także składnik koktajlu krwawa mery. Sos worcestershire można także dodawać do sałatek, np. cezara z kurczakiem i grzankami.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje