Przepisy na soki z czarnej porzeczki: dietetyczny oraz lekko słodki

Wiaderko z owocami czarnej porzeczki.
Fot. ©anjelagr/Fotolia

Bardzo zdrowy, lekko słodzony sok z czarnej porzeczki bez konserwantów i sztucznych barwników przygotujesz w domu w 20 minut. Jeśli będziesz pasteryzować butelki bądź słoiki, nie zapomnij wcześnie wyparzyć ich we wrzątku, razem z zakrętkami.

 

Czarna porzeczka zawiera ogromną ilość witaminy C oraz A, jest źródłem antyoksydantów, zapobiega chorobom oczu, obniża poziom cholesterolu i cukru.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki pl: jak szybko obrać pomidora ze skórki

Przepis na dietetyczny sok z czarnej porzeczki o zdrowotnych właściwościach

Rozłożone pojedynczą warstwą czarne porzeczki z powodzeniem można mrozić i przechowywać w zamrażalniku przez długie miesiące. Po rozmrożeniu nadają się do przyrządzania deserów, sosów do mięs, dżemów oraz cenionych soków.

 

Składniki (na 5 niedużych słoiczków soku):

  • około 350-420 mililitrów wody.

 

Czas wykonania: 20 minut (bez czasu stygnięcia i pasteryzacji butelek)

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Oderwane od gałązek porzeczki umyj partiami na sitku i osusz.
  • Włóż je do dużego rondla z grubym dnem i zalej wodą, aby nieco zakryła owoce.
  • Zagotuj wodę z owocami na dużym ogniu.
  • Gotuj przez około 7 minut, dopóki czarne porzeczki nie zaczną pękać.
  • Zdejmij garnek z ognia i studź zawartość przed kilkadziesiąt minut.
  • Wyłóż duże sito gazą i pozostaw na nim owoce przez kilka godzin – ważne jest, aby nie odciskać porzeczek.
  • Przelej sok do wysterylizowanych słoików i zakręć.
  • Sok przeznaczony do szybkiego wypicia nie musi być pasteryzowany i może być przechowywany w lodówce.
  • Butelki z sokami z czarnych porzeczek na zimę pasteryzuj przez 15 minut i odstaw do wystygnięcia.
  • Domowy sok porzeczkowy jest bardzo intensywny w smaku, warto więc pić go rozcieńczonego wodą niegazowaną.

Smacznego!

Przepis na słodki sok z czarnej porzeczki

Rada: część użytego do przyrządzenia soku z czarnej porzeczki cukru możesz zastąpić miodem lub ksylitolem – cukrem z brzozy.

 

Składniki (na 2 butelki):

  • 1 kilogram czarnych porzeczek,
  • 500 miligramów cukru (możesz użyć cukru trzcinowego - brązowego),
  • około 350-420 mililitrów wody,
  • garść liści wiśni,
  • kilka goździków,
  • pół łyżeczki cynamonu lub kardamonu do smaku.

 

Czas wykonania: 20 minut (bez czasu pasteryzacji butelek)

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Oderwane od gałązek porzeczki umyj partiami na sitku i osusz.
  • Włóż je do dużego rondla z grubym dnem i zalej wodą, aby nieco zakryła owoce.
  • Zagotuj wodę z owocami, opłukanymi liśćmi wiśni i przyprawami na dużym ogniu w przykrytym pokrywką garnku.
  • Zdejmij garnek z ognia, przecedź zawartość przez sitko, odciskając owoce czarnej porzeczki w gazie lub lnianej ściereczce.
  • Wyciśnięty nektar dolej do soku, wyrzuć miąższ owoców i listki z wiśni.
  • Dosyp do garnka cukier i zagotuj sok pod przykryciem.
  • Usuń ewentualne szumowiny z powierzchni soku, rozlej go do butelek i pasteryzuj 15 minut.

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Konkursy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje