Przepis na ser feta marynowany w słoiku z papryką i czosnkiem

ser feta z oliwkami
Fot. © bit24/Fotolia.com

Przetwory z serem feta i dojrzałymi, marynowanymi w oleju lub oliwie warzywami to pyszna przekąska także zimą. Słoiki można z powodzeniem przechowywać w spiżarni nawet przez 6 miesięcy. Po otwarciu warto przechowywać je w lodówce.

 

Przygotowując marynowany ser feta w słoiku upewnij się, że cała jego zawartość jest przykryta olejem lub dobrą oliwą. Znacznie przedłuży to trwałość sera marynowanego z papryką i czosnkiem.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z zupki chińskiej

Przepis na ser feta marynowany w słoiku z papryką i czosnkiem w oleju

Papryka z fetą wewnątrz jest najlepsza, gdy przygotujesz ją samodzielnie. Po otwarciu słoika przechowuj go w lodówce do 10 dni. Osad, który wytwarza się z fety nie powinien niepokoić.

 

Rada: olej ze słoika po serze i papryce można wykorzystać do sałatek, skrapiania warzyw lub przygotowania kolejnych porcji marynowanego ziołowego sera i papryki.

 

Składniki (na około 10 porcji – duży, jednolitrowy słoik):

  • 1 opakowanie sera feta (około 200 gramów),
  • 200 gramów półtłustego lub tłustego białego twarogu,
  • 1 kilogram słodkich papryczek chili lub okrągłych papryczek czereśniowych,
  • pół litra dobrego oleju, np. słonecznikowego lub rzepakowego,
  • 4 ząbki obranego czosnku pokrojonego w plasterki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • szczypta soli (kupiony ser albo twaróg może być bardzo słony),
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu (może być cytrynowy bądź ziołowy).

 

Czas wykonania: 30 minut (bez czasu odstawienia słoika)

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Ze wszystkich papryk usuń ogonki wraz z gniazdami nasiennymi i dokładnie je umyj.
  • Wypłucz resztki pestek z papryczek pod bieżącą wodą.
  • Gotuj papryki we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 6-8 minut, wystudź je i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Połącz dokładnie w niewielkiej miseczce rozdrobnione sery, tymianek, oregano, sól i pieprz.
  • Nafaszeruj ostrożnie łyżeczką całe papryczki masą serową, upychając ją dość szczelnie.
  • Mocno podgrzej olej w garnku i zdejmij go z palnika tuż przed jego wrzeniem.
  • Ułóż papryczki obok siebie w litrowym słoiku, układając pomiędzy nimi plasterki obranego czosnku.
  • Zalej zawartość słoika gorącym olejem, zakręć go i umieść w chłodnym miejscu.
  • Gdy słoik ostygnie, umieść go w lodówce na 3 dni.
  • Papryczki nadziewane serem feta możesz podawać z bagietką z masłem czosnkowym, jako dodatek do śniadania czy obiadu albo przekąskę.

Smacznego!

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady