Pomidory faszerowane z fetą można podawać jako przystawkę na przyjęciach i spotkaniach z przyjaciółmi. Idealnie nadają się również jako dodatek do mięs i sałatek.

Reklama

Pomidory można faszerować nie tylko mięsem, ale również i serami. Sery typu feta i mozzarella idealnie nadają się jako nadzienie do warzyw, zarówno na surowo, jak i w formie pieczonej.

Właściwości pomidorów

Pomidory bogate są przede wszystkim w potas, który korzystnie wpływa na kondycję serca, obniża ciśnienie krwi i działa moczopędnie. Dodatkowo poprawiają one odporność dzięki zawartości witaminy C. W pomidorach można znaleźć dużo błonnika, białka, witamin grupy B, A, E, K, kwasu foliowego, wapnia i magnezu.

Pomidory faszerowane serem feta

Faszerowane pomidory z fetą idealnie komponują się z rukolą i odrobiną octu balsamicznego. Świetnie smakują również z kawałkami kurczaka i plastrami polędwicy z indyka.

Zobacz także

Składniki na 4 porcje:

  • 4 pomidory,
  • 250 g sera feta,
  • pęczek kopru,
  • oliwa z oliwek,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj pomidory i odetnij z nich wierzch.
  • Za pomocą łyżki wydrąż ich wnętrze i usuń pestki.
  • Ser feta pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z koperkiem.
  • Dopraw ser pieprzem i solą do smaku.
  • Napełnij pomidory nadzieniem i polej oliwą. Gotowe.

Zapiekane pomidory faszerowane serem feta

Faszerowane pomidory jeszcze lepiej smakują jeśli się je zapiecze. Szczypiorek w farszu można wzbogacić dodatkowo o świeżą bazylię.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 pomidory,
  • 250 g sera feta,
  • pęczek szczypiorku,
  • oliwa z oliwek,
  • biała cebula,
  • pieprz (do smaku),
  • sól (do smaku).

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Cebulę umyj, obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulkę.
  • Pomidory umyj i wydrąż łyżeczką usuwając też pestki.
  • Ser feta pokrój, dodaj cebulki i siekanego szczypiorku.
  • Nałóż nadzienie do pomidorów i przykryj je „kapelusikiem”.
  • Pomidory piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama