Omurice to japoński omlet z ryżem, który można łatwo przygotować ze składników, jakie są w każdej kuchni. Do przygotowania potrawy, która idealnie sprawdza się jako pomysł na śniadanie, potrzeba: piersi z kurczaka, pieczarek, białego ryżu, sosu sojowego oraz jajek.

Reklama

Klasyczny omlet z jajek to idealny pomysł na śniadanie, zarówno na słodko, jak i słono. Potrawę można podawać również na bardziej oryginalne sposoby, np. z sosem kurkowym, awokado, z ziemniakami czy kurczakiem i ryżem, tworząc popularne japońskie danie - Omurice.

Omurice - przepis

Potrzebne będą:

Zobacz także

  • dwie patelnie (mniejsza i większa),
  • łopatka kuchenna,
  • blender.

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • woreczek białego ryżu (100g),
  • 5 pieczarek,
  • 3 łyżeczki sosu sojowego,
  • cebula,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 3 jajka.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

Nadzienie:

  • Ryż ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu (ok. 12-15 minut).
  • Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę.
  • Na większej patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek.
  • Smaż mięso, aż się zarumieni.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki i smaż ok 5 minut.
  • Na patelnię dodaj wcześniej ugotowany ryż i całość dokładnie wymieszaj ze sobą.
  • Wlej 3 łyżeczki sosu sojowego i ponownie zamieszaj składniki.
  • Dopraw pieprzem lub solą (jeśli pomimo sosu sojowego smak nadzienia jest dla ciebie za mało słony).

Omlet:

  • Jajka dokładnie wymieszaj ze szczyptą soli, np. za pomocą blendera.
  • Na mniejszej patelni rozgrzej olej lub masło klarowane (wówczas omlet będzie miał delikatny, lekko orzechowy posmak).
  • Wlej roztrzepane jajka z solą na patelnię.
  • Gdy jajka zaczną się lekko ścinać, delikatnie podważ brzegi omletu i przechyl patelnię tak, aby jajka swobodnie spłynęły ku jego brzegom.
  • Na wierzch omletu wyłóż jeszcze ciepłe nadzienie z ryżu, kurczaka i pieczarek. Rozłóż je tak, aby uzyskać równą warstwę.
  • Z pomocą kuchennej łopatki złóż omlet na pół i przełóż potrawę na talerz.

Smacznego!

Omlet z ryżem podawaj na gorąco, np. z ketchupem, który możesz kupić gotowy lub wykonać samodzielnie w domu. Domowy ketchup jest zdrowy, nie zawiera cukru ani takich szkodliwych substancji, jak skrobia modyfikowana, benzoesan sodu czy syrop glukozowo-fruktozowy.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama