Jak zrobić naleśniki krok po kroku

Naleśniki w wersji na słodko
Fot. Image by LifetimeStock.com

Naleśniki to uniwersalna i łatwa w przygotowaniu potrawa, która nie wymaga ani dużych nakładów pieniędzy ani sił. Do przygotowania najprostszej ich wersji potrzebna jest mąka, mleko i jajko.

 

 Składniki:

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: omlet grzybowy

  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej (ok. 200 g),
  • 1 szklanka mleka (ok. 250 g),
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki oleju,
  • opcjonalnie szczypta soli dla smaku,
  • olej do smażenia (olej słonecznikowy, rzepakowy itp.).

Sposób wykonania:

  • Wlej do miski mleko i jedną ręką wsypuj powoli do niego mąkę, a drugą energicznie mieszaj łyżką lub trzepaczką. Dzięki temu unikniesz grudek w cieście. Jeżeli chcesz, możesz również użyć miksera, jednak nastaw go na niskie obroty, aby nie pochlapać całej kuchni mlekiem.
  • Dodaj do masy jajko, olej i szczyptę soli.
  • Rozgrzej patelnię z olejem na kuchence na wolnym ogniu. Musisz tego dopilnować, ponieważ naleśniki mogą przywierać do powierzchni. Gdy tak się stanie, należy dodać więcej oleju i poczekać chwilę aż rzeczywiście patelnia będzie bardzo rozgrzana.
  • Za pomocą chochli nalewaj ciasto naleśnikowe na patelnię. Rób to powoli lejąc wąską strużkę masy, aby dobrze rozprowadzić ją na całej powierzchni patelni. Gdy ciasto jest zbyt płynne, należy dodać do niego pół łyżki mąki, aby je zagęścić, a gdy mamy odwrotną sytuację – ciasto jest za gęste – wystarczy dodać 2 łyżki mleka.
  • Po 2-3 minutach przerzuć za pomocą drewnianej łopatki naleśnik na drugą stronę. Gdy placek uzyska złocisto-brązowy kolor możesz zdjąć go z patelni.

Jak zrobić farsz do naleśników: szpinakowy z serem feta

Gotowe placki naleśnikowe można podać w dwóch postaciach: na słodko (deser) oraz słono. Najczęściej do naleśników przygotowuje się farsz:

  • szpinakowy w połączeniu z sosem czosnkowym,
  • serowy (ser biały, cukier, jedno żółtko, cynamon oraz opcjonalnie rodzynki),
  • warzywny z mięsem (domowa tortilla: miks warzyw pokrojonych w kostkę oraz żółty ser i drobne kawałki kurczaka w sosie curry),
  • do naleśnika można włożyć również plasterek szynki, żółtego sera oraz warzywa – po podsmażeniu go ponownie po obu stronach powstanie smaczne danie, które potocznie nazywane jest „kanapką na ciepło”.

 

Sposób przygotowania farszu szpinakowego

 

Potrzebujemy:

  • jedno opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 400 gramów),
  • ser feta (ok. 200 gramów),
  • czosnek (3 ząbki),
  • olej do smażenia (może być taki sam, co przy smażeniu naleśników),
  • śmietana do zup i sosów,
  • sól i pieprz.

 

Sposób wykonania:

  • Na patelni rozgrzewasz olej z drobno posiekanym czosnkiem.
  • Dodajesz do niego mrożony szpinak i na wolnym ogniu go podgrzewasz.
  • Gdy widzisz, że szpinak się rozmroził, dodaj do niego ser feta pokrojony na kawałki.
  • Na koniec zagęść farsz śmietaną oraz ewentualnie dodaj sól i pieprz.

 

Jako deser naleśniki mogą być podane z dżemem, miodem, suszonymi owocami, nutellą, syropem klonowym czy masłem orzechowym. Jednym z najsmaczniejszych wersji podania placka naleśnikowego na słodko jest posmarowanie go nutellą, wkrojenie banana oraz na zakończenie oblanie go bitą śmietaną.


Sprawdź, zanim zjesz: 

 

 

Najczęściej czytane

Konkursy

Polecamy

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady