© iuliia_n/Adobe Stock

Florentynki to kruche ciasteczka pełne płatków migdałowych, suszonych owoców, cynamonu i czekolady. Świetnie smakują z filiżanką herbaty lub kawy bądź pokruszone - jako posypka do ulubionych lodów.

 

Kruche ciasteczka, takie jak florentynki, stanowią idealny deser na Święta Bożego Narodzenia. Kandyzowane owoce, cynamon, czekolada i płatki migdałowe to częste składników różnego rodzaju świątecznych wypieków. Są delikatne, kruche i bardzo łatwe w przygotowaniu. Przepis na ciasteczka można dowolnie modyfikować, dodając do masy inne ulubione składniki, np.: pestki z dyni lub słonecznika czy rodzynki.

Przepis na ciasteczka - florentynki, krok po kroku

Składniki:

  • 50 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 150 g płatków migdałowych,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 50 ml kremowej śmietany (30%),
  • 50 g kandyzowanych wiśni,
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy,
  • 200 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej albo białej - wedle uznania),
  • szczypta cynamonu.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • W niewielkim rondlu rozpuść masło i cukier.
  • Zdejmij naczynie z ognia, dodaj śmietanę kremówkę i odstaw do ostygnięcia.
  • W oddzielnym naczyniu, np. w misce, wymieszaj ze sobą: kandyzowane wiśnie (pokrojone na mniejsze kawałki), skórkę pomarańczy, płatki migdałowe, żurawinę, mąkę pszenną, cynamon.
  • Dodaj ostudzone masło ze śmietaną i całość mieszaj, aż składniki połączą się ze sobą.
  • Blachę do pieczenia wyłóż brązowym papierem.
  • Masę na ciasteczka wykładaj na folię łyżką (jedna płaska łyżka na jedno ciastko), formując płaskie ciastka.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza i piecz florentynki przez 15 minut.
  • Po ostudzeniu ciasteczek polej je od spodu płynną czekoladą, roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej i poczekaj, aż zastygnie. Z pomocą widelca można wykonać wzorki na ciasteczku.

 

Smacznego!

 

Gotowe florentynki można przechowywać w plastikowym pojemniku przez maksymalnie 10 dni. Chrupiący deser idealnie sprawdza się jako dodatek do kawy, herbaty, gorącej czekolady lub mleka. Świetnie smakuje również z lodami (wówczas ciastka można delikatnie pokruszyć i zrobić tym samym z nich chrupiącą posypkę).

 

Więcej na temat desery ciasta