Przepis na domowy chleb żytni razowy

Bochenek chleba razowego.
Fot. ©dream79/Fotolia

Chleb żytni razowy jest prosty w przygotowaniu i bardzo zdrowy. Polecany osobom na diecie i dbającym o sylwetkę.

 

Chleb żytni jest mniej kaloryczny porównaniu z pieczywem pszennym. Jest bardziej wilgotny i zawiera dużo więcej błonnika. Węglowodany zawarte w pieczywie żytnim uwalniają się stopniowo, co w konsekwencji zapewnia długie uczucie sytości. Chleb żytni razowy polecany jest osobom dbającym o sylwetkę i na diecie. Jest bogaty zarówno w substancje mineralne (m.in. sód, potas, magnez, wapń), jak i witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9).

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: słony karmel

Chleb żytni razowy

Domowy chleb żytni razowy jest mniej kwaśny, niż kupny. Charakteryzuje się lekką słodkością. Jest prosty w przygotowaniu, prawdziwy, pyszny i pachnący. Łatwo go pokroić.

 

Potrzebujesz:

  • formy 30 cm na 10 cm,
  • miski,
  • papieru do pieczenia,
  • foli spożywczej,
  • noży do chleba.

 

Składniki:

  • 300 g mąki żytniej razowej (typ 2000),
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki zmielonego słodu jęczmiennego,
  • 120 g słonecznika,
  • 30 g sezamu,
  • 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej,
  • 250 ml wody.

 

Zaczyn:

  • 60 g aktywnego zakwasu żytniego, razowego,
  • 200 g mąki żytniej razowej (typ 2000),
  • 300 ml wody.

 

Czas przygotowania: 45 minut (18 godzin oczekiwania)

Stopień trudności: łatwy

 

Wskazówki: Zaczyn należy przygotować dzień przed wypiekiem chleba. Upieczony chleb najlepiej kroić dopiero następnego dnia.

 

Sposób przygotowania zaczynu:

  • Do miski dodaj zakwas żytni, mąkę i wodę.
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Zostaw na około 15 godzin.

 

Sposób przygotowania ciasta:

  • Mąkę wymieszaj z solą, słodem jęczmiennym i ziarnami.
  • Dodaj melasę, zaczyn oraz wodę.
  • Mieszaj do czasu połączenia się składników.
  • Odstaw na pół godziny.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wlej ciasto do formy.
  • Przykryj folią spożywczą i odstaw na 2 godziny.
  • Nagrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza.
  • Piecz chleb przez około 30 minut.
  • Na ostatnie 15 minut pieczenia, ściągnij papier do pieczenia.
  • Piecz chleb już bez formy. 

Możesz też skorzystać ze specjalnego wypiekacza do chleba, jeżeli nie chcesz piec go w piekarniku.

Smacznego!

 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady