Przepis na domowy chleb żytni razowy

Bochenek chleba razowego.
Fot. ©dream79/Fotolia

Chleb żytni razowy jest prosty w przygotowaniu i bardzo zdrowy. Polecany osobom na diecie i dbającym o sylwetkę.

 

Chleb żytni jest mniej kaloryczny porównaniu z pieczywem pszennym. Jest bardziej wilgotny i zawiera dużo więcej błonnika. Węglowodany zawarte w pieczywie żytnim uwalniają się stopniowo, co w konsekwencji zapewnia długie uczucie sytości. Chleb żytni razowy polecany jest osobom dbającym o sylwetkę i na diecie. Jest bogaty zarówno w substancje mineralne (m.in. sód, potas, magnez, wapń), jak i witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9).

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z makaronem

Chleb żytni razowy

Domowy chleb żytni razowy jest mniej kwaśny, niż kupny. Charakteryzuje się lekką słodkością. Jest prosty w przygotowaniu, prawdziwy, pyszny i pachnący. Łatwo go pokroić.

 

Potrzebujesz:

  • formy 30 cm na 10 cm,
  • miski,
  • papieru do pieczenia,
  • foli spożywczej,
  • noży do chleba.

 

Składniki:

  • 300 g mąki żytniej razowej (typ 2000),
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki zmielonego słodu jęczmiennego,
  • 120 g słonecznika,
  • 30 g sezamu,
  • 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej,
  • 250 ml wody.

 

Zaczyn:

  • 60 g aktywnego zakwasu żytniego, razowego,
  • 200 g mąki żytniej razowej (typ 2000),
  • 300 ml wody.

 

Czas przygotowania: 45 minut (18 godzin oczekiwania)

Stopień trudności: łatwy

 

Wskazówki: Zaczyn należy przygotować dzień przed wypiekiem chleba. Upieczony chleb najlepiej kroić dopiero następnego dnia.

 

Sposób przygotowania zaczynu:

  • Do miski dodaj zakwas żytni, mąkę i wodę.
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Zostaw na około 15 godzin.

 

Sposób przygotowania ciasta:

  • Mąkę wymieszaj z solą, słodem jęczmiennym i ziarnami.
  • Dodaj melasę, zaczyn oraz wodę.
  • Mieszaj do czasu połączenia się składników.
  • Odstaw na pół godziny.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wlej ciasto do formy.
  • Przykryj folią spożywczą i odstaw na 2 godziny.
  • Nagrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza.
  • Piecz chleb przez około 30 minut.
  • Na ostatnie 15 minut pieczenia, ściągnij papier do pieczenia.
  • Piecz chleb już bez formy. 

Możesz też skorzystać ze specjalnego wypiekacza do chleba, jeżeli nie chcesz piec go w piekarniku.

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady