Przepis na kurczaka w winie, czyli jak zrobić aromatyczne Coq au vin?

kurczak w winie z warzywami w misce
Fot. © FomaA/Adobe Stock

Coq au vin, czyli kurczak w winie to propozycja dla wszystkich miłośników francuskiej kuchni. Aromatyczna potrawa to idealna propozycja na specjalne okazje, np. na świąteczny obiad, urodziny czy rocznicę. Mięso marynowane w winie i boczku jest bardzo delikatne i kruche. Doskonale komponuje się z kluskami śląskimi lub ziemniakami.  

 

Kurczak w winie rewelacyjnie komponuje się z takimi dodatkami, jak: kluski śląskie, gotowane lub pieczone ziemniaki, kopytka czy krokiety ziemniaczane. Potrawę można również serwować z aromatyczną surówką, np.: z marchwi, pora, czerwonej kapusty, selera, kiszonego ogórka, buraków, kapusty pekińskiej lub lodowej.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z mięsa

Przepis na kurczaka w winie, krok po kroku

Mięso kurczaka musi się marynować przez przynajmniej 12 godzin, dlatego przygotowanie dania drobiowego najlepiej zacząć dzień wcześniej. Przepis na marynatę obejmuje tylko dwa składniki: czerwone wino oraz listki laurowe.

 

Składniki:

  • 1 kurczak (ok. 2 kg),
  • 250 g wędzonego boczku,
  • 3 duże cebule,
  • 10 pieczarek,
  • 2 szklanki czerwonego wina,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 łyżki masła,
  • tymianek świeży lub suszony,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku.

Czas przygotowania: 1  godz. 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Dzień wcześniej mięso kurczaka dokładnie umyj, pokrój na małe kawałki, zalej winem i dodaj liście laurowe.
  • Całość przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
  • Boczek pokrój w drobne kawałki i przełóż na rozgrzaną patelnię.
  • Gdy tłuszcz z boczku zacznie się wytapiać, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki i smaż całość przez 5 minut.
  • Na oddzielnej, suchej patelni, smaż kawałki kurczaka, tak aby mięso lekko się ścięło (około 4 minuty na każdą ze stron) i podsmażone - odłóż na talerz.
  • Na rozgrzaną patelnię dodaj masło oraz mąkę i mieszaj, by powstała zasmażka.
  • Wlej szklankę wody oraz wino z zalewy.
  • Do rondla przełóż podsmażone mięso oraz zawartość patelni z boczkiem i zasmażką.
  • Całość dopraw solą i pieprzem do smaku i duś pod przykryciem przez 60 minut.
  • Coq au vin podawaj oprószonego posiekaną natką świeżej pietruszki.
  • Kurczak w winie najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami, kluskami śląskimi lub krokietami ziemniaczanymi.

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady