Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty i mięsa. Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego. Wzbogacały go za to śliwki suszone, wędzone lub powidła śliwkowe i to w dość dużych ilościach.

Reklama

W zależności od tego, jakiej kapusty użyjemy, możemy zrobić bigos bardziej kwaśny lub słodki. W sezonie letnim częściej przygotowuje się bigos ze świeżej kapusty, natomiast zimą – z kiszonej. Równie ważne jest mięso – w staropolskich przepisach mięsa było więcej od kapusty! Dzisiaj podkreśla się, by dodawane mięso było jak najwyższej jakości – najlepiej by wędliny były swojskie.

Jak zrobić bigos ze świeżej i kiszonej kapusty?

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 kg świeżej kapusty,
  • 1,5 kg swojskiej kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
  • suszone grzyby,
  • szklanka wytrawnego wina,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych.

Zobacz także

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

1. Zalej kiszoną kapustę wodą. Dodaj liść laurowy i gotuj bez przykrycia. Po 10 minutach przykryj i duś.

2. Świeżą kapustę poszatkuj, dodaj łyżkę soli, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut bez przykrycia.

3. Posiekaj cebulę i suszone grzyby, duś razem ze świeżą kapustą pod przykryciem.

4. Pokrój kiełbasę w półtalarki.

5. Gdy obie kapusty są już miękkie, połącz je ze sobą.

6. Dodaj kiełbasę, powidła i popieprz je

7. Duś do miękkości.8. Wlej wino i podgotuj 5 minut.

Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty?

Składniki:

  • 2,5 kg kiszonej kapusty,
  • 70 dag kiełbasy (najlepiej swojskiej),
  • 60 dag łopatki wieprzowej,
  • garść suszonych grzybów,
  • liście laurowe, ziele angielskie, majeranek,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 3 godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

1. Pokrój mięso w kostkę i podsmaż.

2. Odciśnij kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna możesz ją przepłukać.

3. Pokrój kapustę i przełóż do garnka.

4. Dodaj mięso, 3 liście laurowe, 4 ziarnka ziela angielskiego, suszone grzyby i zalej wszystko wodą. Gotuj na wolnym ogniu 2-3 godziny.

5. 15 minut przed wyłączeniem dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę.

6. Dodaj przecier, majeranek, pieprz i sól.

7. Po ostygnięciu wstaw do lodówki.

8. Na drugi dzień podgrzej jeszcze raz cały garnek bigosu.

Jak zrobić bigos z młodej kapusty?

Składniki:

  • 1 duża młoda kapusta,
  • 3 duże marchewki,
  • 0,5 kg kiełbasy swojskiej,
  • 1 seler,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przecier pomidorowy,
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, cukier.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

1. Poszatkuj kapustę i wrzuć do garnka.

2. Zalej kapustę 2 szklankami wody i zacznij gotować.

3. Po kwadransie wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, grzyby, sól i dolej wody, by wszystko przykryła.

4. Podsmaż pokrojoną w talarki kiełbasę, dodaj pokrojoną w półtalarki cebulę, dopraw solą i pieprzem, po czym duś do miękkości.

5. Dodaj kiełbasę z cebulą do kapusty i duś pod przykryciem 30-40 minut.

6. Na koniec dodaj przecier pomidorowy i dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama